Fasimon Sándor, a korrupciós botrányok tépázta INA igazgatótanácsi elnöke felájánlotta lemondását

Fasimon Sándor, a korrupciós botrányok tépázta INA igazgatótanácsi elnöke felájánlotta lemondását

Az INA zágrábi központja. (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mint a múlt héten írtuk, két évre visszamenőleg az INA horvát olajipari vállalat gázüzletére vonatkozó összes szerződés felülvizsgálatát kérte Davor Filipovic horvát gazdasági miniszter, miután korábban a gázkereskedelemmel kapcsolatos visszaélések miatt letartóztattak több embert Horvátországban, köztük az INA egyik igazgatóját is. Az INA több mint 49 százalékban a Mol tulajdona, a magyar olajcég gyakorolja a cégirányítási jogokat is.

Fasimon Sándor, a cég igazgatótanácsi elnöke a történtek miatt (mivel a horvát kormány az INA teljes igazgatótanácsának visszahívását kérte), a HVG információi szerint felajánlotta lemondását.

Damir Skugor, az INA földgázkereskedelmi ágazatának igazgatója is a letartóztatottak között van. Skugor olyan gázeladási szerződést kötött az OMS nevű befektetési céggel – amelynek egyik tulajdonosa volt szomszédja, Josip Surjak, az ügyvédi kamara elnöke, a másik pedig egy Goran Husic nevű vállalkozó –, amely kedvező volt az ügyfél, de kedvezőtlen az INA számára. Az OMS az olcsón vásárolt gázt óriási haszonnal értékesítette tovább, és 846 millió kuna (46 milliárd forint) nyereségre tett szert. 

A korrupció révén 54 milliárd forintnyi kár érte a horvát államot. Fasimon azt nyilatkozta, hogy bár semmi köze az egész ügyhöz, neki, elnökként a cég erkölcsi hitelét kell szem előtt tartania, ezért ajánlotta fel a lemondását. Az új vezető hivatalba lépéséig továbbra is ellátja a poszttal járó feladatköröket.