Fehér Ház: Izrael biztosítsa az újságírók biztonságát

Fehér Ház: Izrael biztosítsa az újságírók biztonságát

A gázai toronyház összeomlása 2021. május 15-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közvetlenül beszéltünk az izraeliekkel, és jeleztük, hogy az újságírók személyes és a független médiumok biztonsága az egyik legfontosabb kötelezettség – erről tájékoztatott szombaton a Fehér Ház sajtószóvivője. Jen Psaki arra reagált, hogy a nap folyamán korábban az izraeli légierő lebombázta a Gázai övezet legnagyobb irodaházát, ahol többek között az amerikai AP hírügynökség és a katari székhelyű, pánarab hírtelevízió, az al-Dzsazíra helyi tudósítóinak is irodái működtek.

Az Izrael és a palesztinok között felújjuló konfliktus kapcsán korábban Joe Biden elnök arról beszélt: Izraelnek joga van megvédenie önmagát a Hamász palesztin radikális iszlamista szervezet rakétatámadásaitól. Antony Blinken amerikai külügyminiszter pedig még szerdán Benjámin Netanjahunak megemlítette a Jeruzsálembe zajló erőszakos folyamatokat is, és megjegyezte, hogy mind az izraelieknek, mind a palesztinoknak biztonságban kell élniük.

Az al-Dzsazíra és az AP is elítélte a célzott, csapást, amelyet az izraeli légierő azzal indokolt, az épületben volt a Gázai övezetet igazgató, többek között az amerikaiak és az EU által is terrorszervezetként számon tartott Hamász katonai hírszerzésének központja.

– Sokkol és elborzaszt bennünket, hogy az izraeli katonaság megcélzott és elpusztított egy épületet, amely otthont adott az AP irodájának, és más hírügynökségeknek Gázában. Alig kerültük el, hogy emberek haljanak meg. Egytucat AP-újságíró és külsős munkatárs volt az épületben, szerencsére időben evakuálni tudtuk őket – írta közleményében az amerikai hírügynökség Euronews által idézett elnöke, Gary Pruitt.

Az al-Dzsazíra élőben közvetítette, ahogy összedől a toronyház. – Ezt a csatornát nem fogják elhallgattatni, ezt most garantálhatjuk – kommentálta az eseményeket a hírtelevízió újságírója. A pánarab társaság elnöke kiadott közleményében arról írt: „Felhívjuk a nemzetközi közösséget, hogy ítéljék el ezt a barbár tettet, amelyben újságírókat céloztak meg; egyúttal azonnal nemzetközi fellépést követelünk Izraellel szemben, hogy elszámoltassák őket az újságírókat és médiatársaságokat ért szándékos csapásért.”

A támadásban senki nem halt meg, ugyanis az izraeli haderő egy órával előtte értesítette az épület tulajdonosát arról, hogy lebombázzák az irodát, így mindenkit evakuáltak. Beszámolók szerint hétfő óta ez volt az ötödik toronyház, amelyet az izraeli légierő lerombolt a Gázai övezetben.

A BBC-nek közben sikerült elérnie a 12 emeletes épület tulajdonosát, aki tagadta a Hamász jelenlétét, illetve azt, hogy bármilyen katonai-hírszerzési tevékenység folyt volna a falak között. Mint mondta, a toronyházban csak médiatársaságoknak irodái, illetve 60 magánlakás volt.