Felfüggesztett börtönt kapott a sárgamellényes vezető

Felfüggesztett börtönt kapott a sárgamellényes vezető

Éric Drouet (jobbra) (Fotó: Facebook/La france enervée)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felfüggesztett börtönre ítélték a sárgamellényes tüntetők vezetőjét, Éric Drouet-t, amiért a vád szerint előzetes bejelentés nélkül szervezett tüntetéseket decemberben és januárban. Az egy hónapos büntetés mellett még ötszáz euró megfizetésére is kötelezték. Ügyvédje, Me Lara viszont úgy látja, a Drouet elleni eljárás a hatalmi önkény jele, és politikai okokból üldözik ügyfelét.

Nincsenek könnyű időszak után a sárgamellényesek a Le Figaro cikke szerint, miután nemrég egy másik képviselőjüket, az egykori boxoló Christophe Dettingert is elítélték egy rendőr január 5-ei bántalmazásáért. A Seine-et-Marne-ból származó 33 éves kamionsofőr, Drouet pedig a bíróság szerint december 22-én, valamint január 2-án szervezett tüntetéseket bejelentés nélkül. Mindezért egyébként hat hónap börtönnel és 7500 eurós bírsággal is lett volna sújtható. A párizsi főügyész-helyettes, Olivier Christen szerint természetesen a követelések békések, de ettől még nem lehet megkerülni az olyan törvényi kötelezettségeket, mint a demonstrációk pontos bejelentése.

Több mint 500 sárgamellényest tartóztattak le Párizsban | Magyar Hang

Szombaton is összecsaptak rendőrök és tüntetők a francia fővárosban.

Drouet-t már január 2-án letartóztatták arra hivatkozva, hogy engedély nélkül tartottak tüntetést. A férfi másnap arról beszélt, hogy bár megpróbálják ráhúzni az ügyet, de az ő neve nincs is feltüntetve az oldalon, ahol gyülekezésre hívták az embereket. Szerinte ráadásul nem is tüntetésről volt szó, csupán találkozót tartottak egy étteremnél. Facebook-oldalán egyébként kikérdezése előtt arról beszélt, hogy nem egy nagy akciót terveznek, hanem „sokkolni” akarják a közvéleményt. Sárga mellény nélkül fognak megjelenni a Champs-Élysées-n – mondta akkor.

Drouet az egyik első volt, aki a sárgamellényes tiltakozásokat elindította tavaly novemberben. Ő hozta létre azt a Facebook-eseményt is, amiben az üzemanyagár-emelkedések miatt szólítottak fel az utak elfoglalására. Az azóta eszkalálódott tiltakozásoknak fontos arca maradt, ezzel nagyban hozzájárulva Emmanuel Macron elnöki hivatalának egyik legsúlyosabb válságához. Még az Engedetlen Franciaország vezetője, Jean-Luc Mélenchon is arról beszélt, hogy Drouet aktivitása lenyűgözi őt. Ellentmondásos figura is ugyanakkor. Korábban azzal vádolták már, hogy puccsot szervez, miután arra a kérdésre, mit csinálnak a tüntetők az Élysée-palota elé érve, azt válaszolta: „bemegyünk oda.”

A leszakadó fehérek lázadása | Magyar Hang

Hetek óta forrong Franciaország. A csak sárga mellényeseknek nevezett tiltakozók a rendőrökkel összecsapva háborús állapotokat teremtenek immár minden hétvégén Párizs központjában. De kik ezek az elkeseredett sárga mellényesek? S mi zajlik Franciaországban? A leszakadó tömegek dühe veszélyezteti, vagy ellenkezőleg, helyreállítja a demokráciát?


Januári letartóztatása aztán újra lendületet adott a tüntetéseknek, Mélenchon pedig arról beszélt, hogy egyértelműen politikai üldöztetésről van szó. Bruno Le Maire gazdasági miniszter viszont úgy vélte, egyszerűen csak a joguralom tiszteletben tartásáról szól a letartóztatás.

A sárgamellényes tüntetések eredményeképp feszült viszony alakult ki Franciaország és Olaszország között is, miután Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes találkozott a demonstrálók több képviselőjével is. Emellett az európai parlamenti választáson való együttműködésről is tárgyalt velük. Ennek eredményeképp Franciaország múlt csütörtökön római nagykövetét is hazahívta. Az ellentétek nyilvánosságra kerülése után Matteo Salvini belügyminiszter és Luigi Di Maio is jelezték, hogy jó kapcsolatokra törekednek Franciaországgal. Mindezt úgy, hogy Salvini nemrég egyenesen arról beszélt: Macron a népével szemben kormányoz, és reméli, a francia lakosság hamarosan felszabadul az uralma alól. Ezzel a két kormánypárt, a bevándorlásellenes Liga és az Öt Csillag Mozgalom gyakorlatilag beszálltak a Macron ellen zajló választási kampányba.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.