Fellépnek a palesztinok a magyar döntés ellen

Fellépnek a palesztinok a magyar döntés ellen

Manuel Hasszasszian, a budapesti palesztin nagykövetség misszióvezetője (Forrás: Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokkolta a palesztinokat, hogy a magyar kormány az uniós és az ENSZ-ben meghatározott iránnyal szembe menve külkereskedelmi képviseletet nyit Jeruzsálemben. Vagyis Tel-Aviv mellett Magyarország Jeruzsálemben is jelen lesz diplomáciailag. Manuel Hasszassziant, a budapesti palesztin nagykövetség misszióvezetőjét kérdeztük arról, milyen lépéseket terveznek az ügyben.

– Nagykövet úr, hogyan fogadta a hírt, hogy a magyar kormány Jeruzsálemben nyitja meg a külkereskedelmi képviseletét?
– Először is el kell mondanom, hogy mikor múlt hét pénteken találkoztam Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, nagyjából háromnegyed órán át beszélgettünk a magyar–palesztin kapcsolatainkról, valamint a magyar álláspontról a palesztin konfliktus kérdéséről. A magyar kormány részéről eddig mindig azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az ország álláspontja ebben a kérdésben az ENSZ 242., illetve a 338. számú határozatán és más, ezzel kapcsolatos határozatokon alapul. Emellett természetesen garanciát kaptunk arra is, hogy a sosem fogják áthelyezni a magyar nagykövetséget Jeruzsálembe, ebben a kérdésben nagyon határozottak voltak, akárcsak abban, hogy a palesztinkérdést tárgyalások révén kell megoldani. Ehhez képest számunkra óriási meglepetést okozott a Orbán Viktor magyar és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök sajtókonferenciája, melyen a magyar kormányfő bejelentette a diplomáciai minőségű külkereskedelmi képviselet nyitását Jeruzsálemben. Ez a hír teljesen sokkolt engem, akárcsak a palesztin vezetést, hiszen éppen, hogy elküldtem nekik a külügyminiszterrel folytatott beszélgetésről írott jelentést

– Milyen lépéseket terveznek a döntés ismeretében?
– Természetesen határozott álláspontunk van erről, így először is felhívtam a magyar külügyminisztériumot, hogy megtudjam, miért hozták meg ezt a döntést. Itt azt a tájékoztatást kaptam, hogy ezt az indokolja, hogy Magyarország és Izrael gazdasági és kereskedelmi kapcsolatai egyre erősebbek. Majd rákérdeztem arra, hogy miért létesítenek diplomáciai szintű képviseletet Jeruzsálemben, miközben a kormány álláspontja a nevezett ENSZ-határozatokon nyugszik. Itt azt a választ kaptam, hogy ez nem lesz hatással a két fél viszonyára. Ez a válasz nem igazán győzött meg, így levelet írtam Szijjártó Péter külügyminiszter úrnak, melyben magyarázatot kértem a magyar kormány ellentmondásos hozzáállásáról. Természetesen a palesztin külügyminiszterrel is kapcsolatba léptem, és tájékoztattam a beszélgetésünkről. Ami tehát a magyar kormány lépését illeti, véleményem szerint az a vonatkozó ENSZ-határozatok és a nemzetközi jog teljes megsértése és egyáltalán nem jó irány a kétoldalú kapcsolatainkban. Egyelőre nem tudom, mi a palesztin kormány álláspontja, de biztos vagyok abban, hogy be fogják kéretni a magyar külképviselet Ramallah-i misszióvezetőjét, hogy magyarázatot kapjanak erre a lépésre

– Hogyan látja, mi az oka a fordulatnak a magyar külpolitikában, aminek következtében a magyar kormány mára Netanjahu kritika nélküli szövetségese lett?
– Véleményem szerint azért is épül erős szövetség Magyarország és Izrael között, mivel ez jelzés az Amerikai Egyesült Államok felé, hogy jó úton haladnak az „évszázad alkuja” felé (ennek lényege, hogy Washington elismerné Jeruzsálemet a jövőbeni Palesztina fővárosaként is – a szerk.). Személy szerint úgy látom, hogy Magyarország emiatt közeledik egyre inkább Izrael felé.

– Mi a véleménye, hatással lehet mindez a magyar-török kapcsolatokra is?
– Úgy gondolom, hogy itt nem csupán a magyar-viszonyról van szó, ugyanis Jeruzsálem több mint másfél milliárd muszlim szent városa, így egy ilyen lépés nem csupán Recep Tayyip Erdoğan török elnök számára sértő, hanem sok arab és muszlim ország számára is.

– Vannak szövetségeseik, más arab országoknak is ennyire fontos Jeruzsálem ügye?
– Természetesen! Most megpróbálom mozgósítani az arab országok nagyköveteit és kapcsolatba lépni az országaikkal, hogy meglássam, mi az ő álláspontjuk és mit terveznek tenni a magyar kormány intézkedése ellen.