Felmentették a szexuális erőszakkal vádolt iszlámtudóst

Felmentették a szexuális erőszakkal vádolt iszlámtudóst

Tariq Ramadan (Fotó: Wikipedia, Irfan kottaparamban)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felmentették a szexuális erőszakkal vádolt iszlámtudóst, Tariq Ramadant. A fejleményekről az AFP nyomán a Le Point számolt be. Az ügyben eljáró svájci bíróság nem találta bizonyítottnak a tényállást. Az ítélet kihirdetésekor a terem zsúfolásig telt újságírókkal, Ramadan mosolygott, egyik lánya pedig megölelte őt. Az iszlamológust nem csak felmentették, de 151 ezer svájci franknyi kártérítést is kap a genfi köztársaságtól. Az ügyészség korábban hároméves börtönbüntetést kért rá.

A most hatvanéves karizmatikus vezetőt, az európai iszlám képviselőjét egy korábban a vallásra áttért nő, „Brigitte” vádolta azzal, hogy 2008-ban bántalmazta, illetve együttlétre kényszerítette egy hotelszobában. A nő valódi nevét nem hozták nyilvánosságra, ezzel is védve az inkognitóját. A vád szerint az erőszak 2008. október 28-án, egy genfi szállóhelyen történt. A feljelentést tíz évvel később, 2018-ban tette meg, elmondása szerint azért, mert erőt merített a Ramadannal szembeni hasonló, Franciaországban megfogalmazott vádakból. Ezek 2009 és 2016 között elkövetett cselekményekről szólnak, a nyilvánosság pedig 2017-ben szembesülhetett az állításokkal. Csak ezek miatt több mint kilenc hónapot töltött előzetes letartóztatásban.

Abban a két fél története megegyezett, hogy együtt töltötték az éjszakát az említett szobában. Ramadan szerint valójában a nő hívta őt oda, „Brigitte” pedig kora reggel távozott, hogy hazatérjen. Az iszlamológus állítása szerint a nő csókolta meg, ő pedig ezek után gyorsan véget vetett a találkozónak. A másik fél szerint viszont a férfi erőszakoskodott vele, neki pedig halálfélelme volt emiatt.

A védelem szerint a vádat megfogalmazó nők csupán le akarják járatni az iszlamológust. Ramadan és „Brigitte” a szóban forgó nap előtt néhány hónappal, egy dedikáláson találkoztak először. Nem sokkal később egy konferencián futottak össze, majd az iszlámra áttért nő a közösségi médiában vette fel a férfival a kapcsolatot.

Tariq Ramadan a Genfi Egyetemen doktorált, disszertációját nagyapjáról, az egyiptomi Muszlim Testvériség alapítójáról írta.