Félmillió adag majomhimlő elleni vakcinát rendelt az Egyesült Államok

Félmillió adag majomhimlő elleni vakcinát rendelt az Egyesült Államok

Majomhimlő (Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok további 500 ezer, majomhimlő elleni védőoltást rendelt idei szállítással – jelentette pénteken kormányzati forrásokra hivatkozva a Politico című amerikai lap. Az újabb megrendeléssel az Egyesült Államok által megvásárolt vakcinák száma 1,4 millió adagról 1,9 millióra nőtt, jóllehet, ezek jelentős része továbbra is a vakcinagyártó dán biotechnológiai vállalat, a Bavarian Nordic birtokában marad mindaddig, amíg az amerikai szövetségi kormány nem kéri leszállításukat.

Azon ömlesztett anyagok, amelyekből a vakcinát előállítják, s amelyek jelenleg az Egyesült Államok tulajdonában vannak, a közlemény szerint 2023 és 2025 között 13 millió fagyasztott dózis előállítására lesznek alkalmasak.

A Politico egészségügyi szakembereket idézett, akik megjegyezték, hogy a majomhimlő ellen nem szükséges tömeges védőoltás, a vakcinát csupán azoknak fontos beadni, akik veszélyeztetettek. Az egyre szaporodó esetek miatt azonban a vakcina iránti igény is megugrott: Amerika után az Európai Unió is várhatóan lezárja a tárgyalásokat a vakcinák szállításáról.

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központok (CDC) az Egyesült Államok 16 tagállamában összesen 45 majomhimlő-esetet regisztrált, de szakértők szerint félő, hogy a fertőzés tovább terjedhet, csakúgy, mint ahogy az Európában is tapasztalható. Európában az azonosított fertőzöttek száma száz felett jár. Azon országok kivételével, ahol egyébként honos a vírus, a globális fertőzöttség meghaladja az 1300 azonosított esetet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felszólította az országokat, hogy tegyék közzé a rendelkezésükre álló vakcinák számát és, amennyiben szükség van rá, vegyék fontolóra azok megosztását más országokkal. Az Egyesült Államok azonban még tette közzé a döntését.

(MTI)