Finnország felmondta az atomerőmű-szerződést

Finnország felmondta az atomerőmű-szerződést

A Hanhikivi atomerőmű látványterve (Fotó: Fennovoima)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felmondta a finn Fennovoima cég a Hanhikivi-1 atomerőmű megépítéséről szóló megállapodást az orosz Roszatom leányvállalatával, a RAOS Projecttel. A döntésről beszámoló Hvg.hu szerint a finnek a tervezés és az engedélyeztetési folyamat késésére és a megnövekedett politikai és gazdasági kockázatokra hivatkozva hozták meg döntésüket. A Hanhikivi erőmű volt a paksi bővítés mintaprojektje.

A cég szerint az utóbbi években a csúszások fékezték a végrehajtást és az Ukrajna ellen indított háború tovább súlyosbította a veszélyeket. – Tökéletesen tisztában vagyunk a kedvezőtlen következményekkel és mindent megteszünk azok enyhítésére – fogalmazott Esa Harmala, a Fennovoima igazgatótanácsi elnöke.

A tervek szerint a 7-7.5 milliárd dollárba kerülő atomerőmű 2024-ben kezdett volna áramot termelni, de még el sem kezdődött az építkezés.