„Fél óra alatt kapkodták el a fegyvereket”: harcra kész az ostromlott Kijev

„Fél óra alatt kapkodták el a fegyvereket”: harcra kész az ostromlott Kijev

Táskákban viszik a számukra fontos dolgokat egy ház lakói Kijevben 2022. február 25-én. (MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Olyan robbanások vannak, hogy a házam fala beleremeg, érezzük a lökéshullámokat. Egy civil repülőtér található tíz kilométerre az otthonomtól, a Szvjatosinszkij kerülettől, az oroszok most azt próbálják bevenni” – mondta a Magyar Hangnak a Kijevben élő Tompa Tibor, a Kijevi Magyarok Egyesületének alelnöke.

Fejük felett rakéta száll

Kérdésünkre hozzátette, Kijev központja és belvárosa még érintetlen, ő sem ukrán, sem orosz katonát nem látott egyelőre. A harcok a külső kerületek határában zajlanak, és ezt közvetett módon ők is tapasztalják: az előző éjjel jó, ha két-három órát aludtak, reggel pedig szembesültek az itt-ott becsapódó drónok, szárnyas rakéták okozta károkkal.

Tompa Mihálytól hallottuk először, hogy az oroszok eddig példátlan módon egy óvóhelyként szolgáló gyermekotthonra is csapást mértek Ohtirka (Akhtyrka) városában – az otthonban, ahol harmincan éltek, sajtóértesülések szerint több gyerek is életét vesztette.

Fél óra alatt kapkodták el a fegyvereket

Bár a kijeviek feje felett orosz rakéták sivítanak, a lakosság nyugodt, pániknak nyoma sincs. Sőt, az ukránok nagyon is elszántak és harcra készek Tompa szerint: „A hadsereg kiosztott vagy 15 ezer kézifegyvert (más forrás szerint 18 ezret) a lakosság között. Fél óra alatt alatt elkapkodták, és nem is jutott mindenkinek, annyian jelentkeztek. Több ismerősöm is fegyvert fogott, azt mondják, ha kell meghalnak a hazájuk védelmében. Nem ők törtek be Oroszországba, Putyin rontott rá Ukrajnára” – mondja Tompa Tibor. 

Ukrajnát elfoglalni lehet, de legyőzni nem

A férfi nem finomkodott beszélgetésünk során: Vlagyimir Putyint véresszájú fasisztának, Hitler utódjának nevezte, aki „csőcselékével” lerohanta Ukrajnát, abban a hiszemben, hogy az ország gyorsan megadja magát. „ Lehet, hogy el is foglalják Ukrajnát, de Putyin nem fog uralkodni rajtunk; ezt az ukránok nem fogadják el” – mondta.

Tompa arra is figyelmeztetett, hogy a kijevieknek nagyon fájt, hogy az Oroszország elleni EU-szankciók megszavazásakor a magyar kormány is a puhább verziót képviselte; azt ugyanis Orbán Viktor sem támogatta, hogy az oroszokat lekapcsolják a SWIFT-rendszerről (ez a bankok által globálisan használt nemzetközi utalási rendszer). „Mi nem kértük, hogy a magyarok fegyvert vagy katonát küldjenek a hazánkért folytatott háborúba, csak azt, hogy más módon álljanak ki mellettünk” –magyarázta.

Tompa Tibor kissé önérzetesen hangsúlyozta, a kijeviek nem futnak el az ostromló orosz erők elől, Magyarországon nem kell attól tartani, hogy a kárpátaljai menekülthullámon felül mások is kérnének segítséget. Igaz, futni nincs nagyon hova, miután az ukrán hadsereg felrobbantotta a városba vezető hidakat, hogy ezzel is lassítsa az orosz harckocsik előre törését; Tompának Kijevtől 35 kilométerre van egy nyaralója, de, mint mondta, oda sem tudna most eljutni.

Kenyér már nincs a boltokban

Beszámolója szerint kenyér már nem kapható Kijevben, és a boltok polcai is üresek. Ez azonban még nem roppantotta össze az ostromra jó ideje számító lakosságot, az ukránok átlagosan ugyanis egy-két hónapra elég tartós élelmet halmoztak fel, készülve a legrosszabb eshetőségre is. Víz, villany és fűtés is van, az internet még elérhető – mondja kérdésünkre Tompa. Úgy tudja, Harkivban rosszabb a helyzet, ott már nincs központi fűtés az otthonokban.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.