Felravatalozták II. Erzsébet királynő holttestét Edinburgh-ban

Felravatalozták II. Erzsébet királynő holttestét Edinburgh-ban

II. Erzsébet a Westminster-apátságban 2019. október 15-én (Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felravatalozták hétfőn az edinburgh-i St. Giles székesegyházban a múlt héten elhunyt brit uralkodó, II. Erzsébet királynő holttestés. A szertartáson jelen volt III. Károly király.

A néhai királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, csütörtök este érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.

II. Erzsébet királynőt vasárnap koporsóban szállították Balmoralból a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciájára, az edinburgh-i Holyroodhouse-palotába, és innen hétfő délután vitték át – a mai formájában a skóciai reformáció nyomán kialakult skót nemzeti egyház – a Church of Scotland 14. századi főtemplomába. A király nem sokkal a szertartás előtt, repülőgéppel utazott Londonból a skót fővárosba, és a néhai édesanyjának koporsóját szállító autót gyalogosan, három testvérével, Anna hercegnővel, András herceggel és Eduárd herceggel együtt kísérte a Holyroodhouse-ból az Edinburgh óvárosában emelkedő ősi katedrálisba.

A koporsót – amelyet jelenleg a királyi család Skóciában használatos lobogója, a Scottish Royal Standard borít – nyolc katona vitte a járműből a székesegyházban kialakított ravatalhoz. A koporsón elhelyezték a skót koronát, amelyet manapság ceremoniális eseményeken – elsősorban a skóciai parlamenti évadok megnyitóin – használnak az uralkodó jelképes jelenlétének kifejezéseként. A skót és az angol trón több mint három évszázaddal ezelőtti egyesülése előtt ugyanakkor ezt a koronát viselték a skót uralkodók.

II. Erzsébet királynő ravatalánál a látogatók 24 órán át, kedd estig róhatják le kegyeletüket. Ezután repülőgéppel Edinburghból Londonba szállítják a néhai uralkodó egyetlen leánya, Anna hercegnő kíséretében. A repülőgép a brit királyi légierő (RAF) északnyugat-londoni támaszpontján, Northoltban száll le. II. Erzsébet királynő földi maradványait innen először a Buckingham-palotába viszik, majd szerda este átszállítják a londoni parlament legősibb épületegyüttesébe, a Westminster Hallba, ahol négy teljes napra felravatalozzák. A ravatal csütörtöktől vasárnapig lesz látogatható a nap 23 órájában.

A búcsúszertartás szombaton a Westminster-apátságban, a monarchia ősi koronázó templomában lesz. A királynőt ugyanaznap egykori legnagyobb angliai vidéki rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és II. Erzsébet tavaly áprilisban, életének századik esztendejében elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik. Az már kiderült, hogy a búcsúztatáson részt vesz Novák Katalin köztársasági elnök.

Címkék: II. Erzsébet