Felrobbannak-e Trump egykori ügyvédjének politikai bombái?

Felrobbannak-e Trump egykori ügyvédjének politikai bombái?

Donald Trump 2017. február 28-án (Fotó: Fehér Ház/Shealah Craighead)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Február 27-én tartotta az amerikai kongresszus alsóháza Michael Cohen majdnem minden tévétársaság által élőben közvetített, többórás meghallgatását. Az Alsóház tagjaiból álló Átvilágító Bizottság (House Committee on Oversight and Reform) idézte őt be, két hónappal börtönbüntetésének megkezdése előtt, hogy eskü alatt tanúskodjon a Donald Trump mellett ügyvédként eltöltött idejéről. Előtte egy nappal már a Szenátus is kikérdezte, zárt ajtók mögött; az a meghallgatása 9 órán át tartott.

Mennyire lehet hinni egy olyan ügyvédnek, akit pont azért ítéltek el, mert hamisan tanúzott a Kongresszus előtt? Ráadásul, mint Trump volt személyes ügyvédje, hogy meri megsérteni az ügyvédi titoktartást? A republikánusok keresztkérdései főleg erre irányultak. Szinte sulykolták a nézőbe, hogy ez az ember, Michael Cohen megbízhatatlan, egy hazug csaló: és pontosan a demokraták korábbi vádjait olvasták vissza a fejére, ugyanis amíg Cohen az elnök mellett dolgozott, addig a demokraták őt sem kímélték. A másik oldalról viszont fordult a kocka: a demokraták egységesen biztosították a volt ügyvédet, akit azóta a kamarából is kizártak, hogy a republikánusoknak nem az a bajuk vele, hogy hazudik, hanem, hogy végre igazat mond. Érdemes viszont megjegyezni azt, hogy a korábban könyv formában is megjelent, az elnök karakterét érzékletesen megfestő, illetve azt árnyaló leírásokkal harmonizáló módon beszélt Cohen most Trumpról.

Félelem a Fehér Házban | Magyar Hang

Trump mindig a jelenben él, ami nagyjából az 1950-es évek jelene, és kellemetlenül érzi magát a XXI. században.

A bizottság elnöke, Elijah Cummings a megnyitó beszédében figyelmeztette is Cohent, hogy amennyiben megint hazudozáson kapják, akkor azt azonnal és személyesen fogja jelenteni az Igazságügyi Minisztériumnak, az exügyvéd pedig válaszában kifejtette, hogy tisztában van a helyzetével, és örül, hogy végre igazat mondhat. Amiket pedig mondott, azok, amennyiben tényleg igazak, az elnök számára kényelmetlen irányba nyithatnak meg újabb vizsgálatokat – jelenleg is 17 (!) ilyen van az ő vagy családtagjai ellen folyamatban. Sőt, Cohen állítása szerint Trump konkrétan törvénysértést is elkövetett, nem is egyszer.

Az elnök számára a meghallgatás nem is jöhetett volna rosszabbkor. Éppen Kim Dzsongunnal tárgyalt Vietnámban, amikor Cohen Washingtonban politikai atombombákat dobált le rá. Trump dühében meg is vádolta a demokratákat azzal, hogy szándékos volt az időzítés, sőt, a tárgyalások félbeszakadásának egyik okaként is a meghallgatást jelölte meg.

Hirtelen megszakadtak a tárgyalások, nincs megállapodás Trump és Kim Dzsongun között | Magyar Hang

A nézeteltéréseket az atommentesítés értelmezése és a szankciók kérdése okozhatták. Trump szerint még nem egyeztettek le új találkozót, de reméli, hamarosan újra lesz alkalmuk megbeszéléséket folytatni.

Cohen márpedig nem fukarkodott egykori főnökét illetően a kényelmetlen részletek feltárásával. Nyitóbeszédében Trumpot rasszistának, csalónak, szélhámosnak nevezte, aki annak fényében becsüli meg vagyonát, hogy a Forbes magazin listájára akar-e rákerülni, vagy az adóját akarja csökkenteni. Aki saját magát „egyértelmű zseninek” mondja ugyan, ám perrel fenyegeti korábbi iskoláit, ha azok nyilvánosságra mernék hozni érdemjegyeit. Cohen állította (mint korábban Barack Obama, vagy Bob Woodward újságíró), hogy Trump sosem akart elnök lenni, csak a világ valaha volt legnagyobb infotainmentjét akarta végigvinni, a saját brandjét akarta építeni, és őt magát és csapatát is meglepte, hogy megnyerték a választást. Cohen azt is mondta, hogy Trump a gyűlöletkeltésre és az amerikai közélet megosztására szándékosan játszott rá a kampány során.

Ezek kellemetlenül érinthetik ugyan az elnököt, de nem büntethetőek, ám van más is. Cohen írásos bizonyítékokat vitt arról, hogy Trump megsértette a kampányfinanszírozási törvényt, amikor megbízta őt, hogy 130 ezer dollárral lefizesse a Stormy Daniels művésznéven ismert Stephanie Clifford pornószínésznőt, nehony kettejük kapcsolatáról beszéljen. Cohen korábban pont ebben az ügyben hazudott a kongresszusnak, akkor még azt állítva, hogy a saját pénzéből, a saját szakállára fizette le a színésznőt.

Hogy is mondta? Életpárti vagyok, abszolút! | Magyar Hang

Ahogy évekkel később, tanácsadóként Bannon megfogalmazta: ő lett a rendező, Trump pedig a színész.

A másik törvénysértés, amelyről Cohen beszámolt, ennél sokkal súlyosabb. Állítása szerint fültanúja volt annak, amikor ifjabb Donald Trump az apja fülébe súgta (ezek szerint túl hangosan), hogy az imént beszélt az amúgy azóta szintén vád alá került Roger Stone-nal, miszerint ő meg Julian Assange-zsal tárgyalt az imént, és hogy pár napon belül súlyos dolgok fognak megjelenni a Wikileaksen. Mint az közismert, Assange több tízezernyi, a demokrata párthoz kötődő e-mailt hozott nyilvánosságra 2016. július 22-én, melyet az orosz titkosszolgálatokkal kapcsolatba hozott „Guccifer 2.0” nevű felhasználótól kapott. Erre az állítására azonban Cohen nem tudott bizonyítékot vinni, és nem is valószínű, hogy ezt az állítását megerősítené bárki. Roger Stone a mai napig ártatlannak vallja magát, a Trump család tagjai pedig még eskü alatt sem kötelesek maguk ellen vallani. Ha ez a vád igaz volna, akkor az kimerítené az idegen hatalmakkal való összejátszás büntetőjogi kategóriáját.

Az biztos, hogy Cohen két hónapon belül megkezdi börtönbüntetését. Minden más még kérdéses.

A szerző az Amerikai Egyesült Államok történetével foglalkozó blogja itt olvasható.