Felrobbant Marosvásárhelyen a műtrágyagyár egyik részlege

Felrobbant Marosvásárhelyen a műtrágyagyár egyik részlege

Robbanás az Azomures műtrágyagyárban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Robbantás történt a marosvásárhelyi Azomures műtrágyagyár egyik részlegében szerdára virradóan éjjel egy órakor – először a detonáció hangja hallatszott, majd felcsaptak a lángok.

Egy munkás súlyos sérüléseket szenvedett, az ötvenéves férfit a helyi kórházban ápolják. A hatóságok tájékoztatása szerint a környező települések lakossága nincs veszélyben, a tüzet néhány óra alatt eloltották. A robbanás a gyár ammóniágyártó részlegében történt, a detonáció fényei a helyszíntől távol is láthatóak voltak.

Az üzem a környék legnagyobb munkáltatója, ugyanakkor a legnagyobb szennyezője is. Tavaly januárban arról írtunk: vélhetően a műtrágyagyár miatt tragikus a levegő minősége a környéken. A gyár több mint ötven éves működése alatt nem készült egyetlen átfogó, tudományos megalapozottságú hatástanulmány sem, amely a környezetre gyakorolt hatását vizsgálná, ugyanakkor a román statisztikai hivatal 2014-es adatai szerint Maros megyében elhalálozottak 7,5 százaléka légúti betegségben hunyt el, ami kétszerese az országos átlagnak.

A város civil szervezetei évek óta hiába küzdenek a szennyezés mérséklése érdekében, a politika nem mer lépni. Áttételesen ugyan, de még a helyi színház is foglalkozott azzal, hogyan lett a helyi és országos politika foglya a település. Alig három nappal a 2019. decemberi bemutató után tűz ütött ki pontosan ugyanitt, vagyis az ammóniarészlegén. A gyár vezetősége szerint a tűz miatt akkor sem fenyegette semmilyen veszély a környéken élőket.