Felújítanák az iráni atomalkuról szóló tárgyalásokat

Felújítanák az iráni atomalkuról szóló tárgyalásokat

Amerika-ellenes tüntetés Teheránban május 11-én (Reuters/Tasnim News Agency)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Kína, Oroszország, az EU és Irán vezető tisztségviselői még november vége előtt találkozhatnak, hogy megvitassák a 2015-ös nukleáris megállapodás jövőjének lehetséges forgatókönyveit - tájékoztatott szerdai Twitter-bejegyzésében Ali Bagheri iráni külügyminiszter-helyettes.

Ali Bagheri Brüsszelben Enrique Morával, az Európai Unió főtárgyalójával egyeztetett az év elején Bécsben megkezdett, majd megrekedt tárgyalások folytatásáról. A zárt ajtók mögött zajlott megbeszéléseket követően az iráni külügyminiszter-helyettes közölte: a felek nagyon komoly és konstruktív párbeszédet folytattak a kulcsfontosságú részletekről egy sikeres megállapodás érdekében. Tájékoztatása szerint abban állapodtak meg, hogy még november vége előtt megkezdik a tárgyalásokat. A pontos dátumot a jövő hét folyamán közlik - tette hozzá.

Irán és a világ vezető hatalmai 2015-ben, több mint tíz évig tartó tárgyalásokat követően állapodtak meg az iszlám köztársaság atomprogramjáról. Az egyezmény értelmében Teherán korlátozta nukleáris tevékenységét, cserében pedig a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét. Donald Trump amerikai elnök viszont 2018-ban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat az atomalkuból, majd visszaállította a korábbi szankciókat is, ezért Irán a megengedettnél több urániumot kezdett előállítani.

Irán a 2015-ös atomalku értelmében az urándúsítás során nem haladhatja meg a 3,67 százalékos szintet. Teherán ugyanakkor tavaly 4,5 százalékos dúsítottságú uránt állított elő. Továbbra is dúsít azonban uránt 60 százalékos szintre, vagyis a bécsi egyezmény által engedélyezett 3,67 százalékosnál jóval magasabb fokra, valamint rendelkezik 20 százalékra dúsított uránnal is.

Az Európai Unió korábban hangsúlyozta: azon fáradozik, hogy az Iránnal foglalkozó, a nukleáris vonatkozású szankciók feloldását szabályozó közös átfogó cselekvési terv (JCPOA) végrehajtása ismét a helyes irányba terelődjék. Prioritása, hogy Irán visszatérjen a nukleáris megállapodás szerinti kötelezettségei teljes körű teljesítéséhez, továbbá azt is vizsgálja, miként segíthet az Egyesült Államok szankcióinak feloldásában.

(MTI)

Címkék: atomalku, Irán