Ferenc pápa: A múlt szomorú eseményei nem jelenhetnek ürügyet, hogy meggátolják a testvéri együttélést

Ferenc pápa: A múlt szomorú eseményei nem jelenhetnek ürügyet, hogy meggátolják a testvéri együttélést

Ferenc pápa szentmisét pontifikál a csíksomlyói hegynyeregben, Erdélyben 2019. június 1-jén. A katolikus egyházfő háromnapos pasztorális és ökumenikus apostoli látogatáson vesz részt Romániában. MTI/Koszticsák Szilárd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Helyi idő szerint reggel 7 (magyar idő szerint hat) előtt csendes, tartósnak ígérkező eső eredt el Csíkszeredában – a telefonon azt mutatja, kilencvenszázalékos annak a valószínűsége, hogy esőben kezdődik el a somlyói hegynyeregben a pápai szentmise.

Nagy kérdés, mennyien lesznek az évtizedek óta várt eseményen: a környék szálláshelyei ugyan beteltek, ám péntek este a város meglepően csendes volt, az idevezető utakon sem volt erős forgalom. Újságíróból mindenesetre nincs hiány: péntek kora délután vettem át az akkreditációmat, és az enyém a 705-ös sorszámot viseli.

Böjte Csaba: Márton Áron csodája, hogy Ferenc pápa Csíksomlyóra látogat | Magyar Hang

Május 31. és június 2. között Romániába látogat Ferenc pápa. A Szentatya Bukarestben kezdi apostoli útját, szombaton pedig Csíksomlyóra is ellátogat. Az út történelmi, hiszen korábban nem járt katolikus egyházfő Székelyföldön.

Hét órakor, zuhogó esőben befutott a Budapestről indult zarándokvonat is mintegy ezer hívővel – az állomásról még több kilométeres gyalogút vár az érkezőkre, hogy elfoglalják helyüket a csíksomlyói kegyhelyen kialakított szektorok valamelyikében. A pápai mise helyszíne pénteken katonai táborra hasonlított: a román hadsereg átvette az uralmat, terepszínű sátrakat, kordonokat állító katonákat lehetett látni, a város minden útkereszteződésében rendőrök vigyázták a forgalmat, a levegőben pedig katonai helikopterek köröztek.

Zarándokok gyalogolnak a szakadó esőben Ferenc pápa csíksomlyói miséjére 2019. június elsején (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Ferenc pápa is helikopterrel érkezik a városba a iasi repülőtérről, landolás után egy Dacia Duster terepjáróból kialakított pápamobillal közelíti meg az átépített Hármashalom-oltárt. Magyar idő szerint 10:30-kor kezdődik a római katolikus egyházfő által celebrált liturgia, utána, várhatóan 14 órakor a Népemet vállalom című, Márton Áron püspök tiszteletére írt zenemű bemutatójára kerül sor. Ferenc pápa helyi idő szerint délután négy óra után távozik Hargita megyéből.

Húszéves seb hegedhet be Ferenc pápa látogatásával | Magyar Hang

Magyar idő szerint reggel 8-kor 15 fok van, folyamatos, zuhogó eső, a zarándokok összezsúfolódtak a kegytemplom körül, lassú a feljutás a hegyre. A várakozó tömegben sok a román szó.

Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang

Másfél órával a mise előtt meg szakad az eső. Sokan tartanak fel a nyeregbe, de már vannak, akik annyira megáztak és megfáztak, hogy fontolgatják a visszafordulást. Egy magyarországi diákcsoport vezetője úgy döntött, hogy nem kockáztatja a gyerekek egészségét, le is indultak a nyeregből. 

Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang

A rendkívül kedvezőtlen időjárás miatt felmerült, hogy Ferenc pápa nem tud helikopterrel idejönni. Felmerül a marosvásárhelyi reptér, onnan autóval hoznák a Szentatyát – ha ez így lesz, akkor órákat is csúszhat a program.

A sajtó számára egy kis sátor van, ide száznál is több újságíró próbál bezsúfolódni. Többen arról beszélgetnek, hogy alsóneműig eláztak.

Szűk másfél órával a pápai mise tervezett kezdése előtt némileg csökken az eső intenzitása. A korábban a szállásra vissza induló diákcsoport most egy fa alatt vár.

Fotó: Lukácsi Katalin

Eközben hömpölyög a tömeg a nyeregbe, a szertartás helyszínére is. Az oltár előtti szektorok már megteltek, de érkeznek folyamatosan a zarándokok.

Helyi idő szerint nem sokkal 10 óra előtt lezárták a Székelyudvarhely és Csíkszereda közti útszakaszt – ezek szerint nem helikopterrel, hanem autóval érkezik Ferenc pápa a marosvásárhelyi reptérről a csíksomlyói kegyhelyre.

10 óra után nem sokkal Böjte Csaba élőben jelentkezett be a helyszínről.

Böjte Csaba - Böjte Csaba was live.

Böjte Csaba was live.

A nyeregben alább hagyott az eső, ám a látási viszonyok romlanak a leszálló köd miatt. A levegő sem melegedik 14 fok fölé. A román meteorológiai intézet narancssárga riasztást adott ki, mert további nagy mennyiségű csapadék várható Csíkszereda környékén.

A biztonsági kapukon zökkenőmentes az átjutás annak ellenére, hogy mindenkinél van ernyő, nagyobb csomag, sokaknál kisszék is. Egyelőre nehéz megbecsülni, hogy többen lesznek-e, mint egy átlagos pünkösdi zarándoklaton.

A pápai konvoj helyi idő szerint fél 11 körül haladt el Homoródfürdőnél. Ez 35 kilométerre fekszik Csíksomlyótól.

Homoródfürdőn a pápai konvoj.

Helyi idő szerint 11 óra után nem sokkal egy hátsó úton megérkezett Ferenc pápa konvoja a nyeregbe. A Szentatya pápamobiljáról üdvözölte a százezres tömeget.

Eddig száznál is több zarándok szorult orvosi ellátásra. Köztük van 46 gyerek, akiket kihűlés miatt kellett ellátni. Sokan voltak olyanok, akik annyira eláztak, megfáztak, hogy a mise kezdete előtt eljöttek a hegynyeregből.

Ferenc pápa a megérkezést követően megáldotta az oltárt és a Szűzanya-szobrot – az ereklye kivétele a csíksomlyói kegytemplomból komoly vitát váltott ki a helyi katolikusok között. Még Böjte Csabának is nyugtatnia kellett az embereket, hogy nem lesz semmi baja, a legjobb restaurátorok vigyázzák a folyamatot. 

Bő egyórás késéssel megkezdődött a pápai mise a somlyói nyeregben.

A Hotnews.ro román hírportál 85 ezer zarándokról ír a hegynyeregben. Ha ez igaz, akkor ez messze elmarad a pünkösdi zarándoklaton általában részt vevő több százezres tömegtől. Az a helyszínen is látszik, hogy nincsenek annyian, mint ahányan pünkösdkor szoktak lenni – a tömeget most azért is nehéz megítélni, mert sok embernél van nyitott esernyő. A tömegben megütközést keltett, hogy az első olvasmányt a Bibliából román nyelven olvasták fel.

A mise menetét, az olvasmányokat, az evangéliumot, az énekeket és imádságokat a katolikus egyház által kiadott kétnyelvű – magyar és román – Zarándokfüzet segítségével is követhették a hívek. Ezt a helyszínen osztogatták, de online is elérhető.

A szentmise énekei magyarul hangzottak el, az olvasmányt román nyelven hallhattuk. Az evangéliumot Szent Lukács könyvéből magyarul olvasták fel. Ferenc pápa olaszul prédikált, román és magyar fordítását ez után olvasták fel.

Tegyük félre sértettségünket, bizalmatlanságokat – szólította fel a somlyói nyeregben összegyűlt híveket Ferenc pápa. A Szentatya utalt rá, ismeri a pünkösdi zarándoklat hagyományait, amely évről évre több százezer embert hoz Csíksomlyóra. – A zarándoklat azt jelenti, hogy belemegyünk abba a kaotikus tengerárba, amelyben egy szolidáris karavánná vállunk. A zarándoklat nem más, mint a szolidaritás, a testvériség, az igazság és igazságosság küzdelmére való elköteleződés – fogalmazott a katolikus egyházfő.

„Ne hagyjuk, hogy azok a hangok és azok a sebek, amelyek az elkülönülést és a megosztottságot táplálják, megfosszanak minket a testvériség érzésétől. Nem szabad elfelednünk vagy tagadnunk a múlt összetett és szomorú eseményeit, azonban ezek nem jelenthetnek akadályt vagy ürügyet, hogy meggátolják a vágyott testvéri együttélést. Aki kockáztat, mint Mária, annak az Úr nem okoz csalódást. Járjunk együtt az úton, merjünk kockáztatni, engedjük, hogy az evangélium legyen az a kovász, amely képes megajándékozni népeinket az üdvösséggel az egységben és a testvériségben”

– mondta szentbeszédében Ferenc pápa.

Többen Csíkszereda főterén, kivetítőkön keresztül követték a néhány kilométerre zajló pápai szentmisét.

Csíkszereda főtere (Fotó: Lukács Csaba)

A szertartás végén Szentatya egy arany rózsát ajándékozott a Csíksomlyói Szűzanyának.

A Pontifex.ro cikke szerint az arany rózsa a pápák különleges adománya, amelyet a különböző Mária-kegyhelyeknek ajándékoznak, a gesztussal a Szűzanya iránti tiszteletet fejezik ki. Ferenc pápa ajándéka ezüstből készült, a rózsa szára és a címer 24 karátos arany bevonatú. Az alapja rózsaszín márvány, amelyen egy ezüstözött váza áll a pápai címerrel, benne két szál természethű rózsa, leveleik ezüstből készültek. A rózsa 84 centiméter magas, súlya 1200 gramm.

Jakubinyi György gyulafehérvári érsek köszöntő beszédében kifejtette: húsz évvel ezelőtt II. János Pál látogatása csak Bukarestre szorítkozhatott, ám akkor megígérte, hogy legközelebb Székelyföldre is ellátogat.

„Húsz év múlva Ferenc pápa teljesítette az ígéretet”

– fogalmazott Jakubinyi György, akinek szavait nagy taps fogadta. A köszöntést ezt követően románul is megismételte, majd ajándékot adott át Ferenc pápának.

A szentmise a magyar himnusz eléneklésével ért véget.