Ferenc pápa az Orbán-találkozóról: nem került szóba a migráció

Ferenc pápa az Orbán-találkozóról: nem került szóba a migráció

Ferenc pápa (Fotó: Gulyás Balázs / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több magyar témájú kérdést is kapott a szentatya az újságíróktól a pápai különgépen tartott sajtókonferenciáján, melyen a Magyar Hang munkatársa is részt vett.

Befejezte összesen négy napos, 34. apostoli útját a katolikus egyház vezetője, Ferenc pápa. A szentatya ezúttal Budapestre és Szlovákiába látogatott, és míg a magyar fővárosban nettó fél napot töltött, északi szomszédunknál azonban több városban (Pozsony, Eperjes, Kassa, Sasvár) is tiszteletét tette.

A pápa kíséreteként négy magyar médium követhette őt ezen az utazáson, köztük volt lapunk is. Szerdán a Pozsonyból visszafelé tartó repülőúton lehetősége volt kérdezni is az újságíróknak Ferenc pápát, aki az általában igen diplomatikus vatikáni kommunikációhoz mérve meglehetősen nyíltan válaszolt a kérdésekre.

Aggódik a magyar népesedési tél miatt

A spanyol El País kérdezte meg a pápát az Orbán Viktorral folyatott vasárnapi budapesti találkozójáról. A spanyol napilap újságírója utalt a pápa és a magyar kormányfő ellentétére, amely a felvetés szerint főleg a migráció területére terjed ki. Ferenc pápa válaszában többször is kihangsúlyozta, hogy inkább csak Magyarország elnökével – Áder Jánossal beszélgetett, de valóban ott volt a kormányfő (Orbán Viktor nevét nem ejtette ki) és a miniszterelnök-helyettes is, akik inkább csak hozzászóltak kettejük beszélgetéséhez. Ferenc pápa megemlítette, hogy a magyar elnökkel harmadszorra találkozott és elsősorban a környezetvédelemről cseréltek eszmét, és meglepődött, hogy a magyaroknak mennyire fontos a környezetvédelem.

A szentatya azt is elmondta az újságíróknak, hogy ő kérdezett rá a magyar elnöknél, hogy Magyarországon mennyi az átlagéletkor, mert aggódik a „népesedési tél” miatt. Áder János erre reagálva mesélt Ferenc pápának a magyar családtámogatási jogszabályokról, amely „segít a fiatal pároknak, hogy összeházasodjanak és gyerekeik lehessenek”. A pápa szerint e ponton kapcsolódott be a beszélgetésbe Orbán és a miniszterelnök-helyettes, akik „hozzátettek valamit ahhoz”, vagyis az Áder által elmondottakhoz. Majd ismét visszatértek a természetvédelmi kérdésekhez.

A pápa „udvariassági” látogatásnak nevezte a magyar vezetőkkel a Szépművészeti Múzeumban folytatott megbeszélését, melyen az elmondása szerint Áder elmondta neki, hogy Magyarországon milyen módszerrel tisztítják a folyókat, mely technikát a pápa saját bevallása szerint eddig nem ismert. A szentatya úgy fogalmazott, hogy a közjogi méltóságokkal a találkozó elég hosszú volt, 35 percig tartott, és Áderrel beszélgetett végig, Orbán és a miniszterelnök-helyettes pedig néha kiegészítették ezt.

Megígérte: visszatér

Korábban a magyar felek is értékelték a találkozót. Orbán Viktor úgy fogalmazott: „Arra kértem Ferenc pápát, hogy ne hagyja elveszni a keresztény Magyarországot”. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pedig arról beszélt a Kossuth Rádiónak: a pápa „nagyon örült annak, hogy csökkent az abortuszok száma, nőtt a házasságkötések száma. És jeleznünk kellett, hogy a családvédelmi intézkedéseink miatt támadás alatt állunk Brüsszeltől – itt az LMBTQ-dolgokra gondolok –, és Őszentsége azt mondta, hogy a család az apa, anya, gyerek, pont”.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia internetes kiadványa, a Magyar Kurír képviselője a tízezer méter magasan tartott pápai sajtókonferencián Mindszenty József bíboros-prímást idézte, miszerint „ha van egymillió imádkozó magyar, nem félek a holnaptól”. Majd azt kérdezte a pápától, hogy miért döntött úgy, hogy huszonegy év után mint pápa részt vesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson és hogy miképp' látja az európai kereszténység jövőjét továbbá hogy mi, magyarok mit tehetünk ezért.

Válaszában Róma püspöke szabadkozott, hogy sokan rosszul értelmezték azt, hogy csak fél napra érkezett Budapestre. „A záróceremóniára érkeztem, és korábban már elmagyaráztam, hogy a szlovákiai látogatás már korábban el volt tervezve, mint hogy a budapesti szóba került volna” – tette egyértelművé Ferenc pápa. A szentatya saját elmondása szerint megígérte Áder Jánosnak, hogy ha úgy hozza a lehetőség, már jövőre, vagy az azt követő évben visszatér Magyarországra, mert annyira lenyűgözték őt a magyarok értekei.

Ferenc pápa arra is kitért: „Az Európai Unió nem csupán egy»összejövetel«, amin elintézünk ügyeket, hanem az EU mögött egy szellemiség is áll, amelyről Schumann, Adenauer és De Gasperi álmodott. Fennáll annak a veszélye, hogy az EU csak igazgatási hivatallá válik, az EU-nak meg kell keresnie Európa gyökereit és táplálnia kell őket. Tavaly ott voltam a magyarokkal Erdélyben, az egy nagyon szép mise volt”.

Magyar holokauszt-túlélő kapcsán is faggatták

Érkezett további magyar vonatkozású kérdés is, a SkyTg24 olasz hírcsatorna ugyanis a magyar holokauszt-túlélő író, Bruck Edith üzenetét közvetítette: „Kedves Ferenc pápa, a szavai, melyek szerint antiszemitizmus gyökereit nem sikerült kitépni, most érvényesebbek, mint valaha, nem csak azon országokban, melyeket most meglátogatott, hanem egész Európában”.

Igen, az antiszemitizmus újraéled, „divattá” vált, pedig egy mocskos idea – tette egyértelművé a szentatya.

A Magyar Hang szeptember 17-én megjelenő lapszámában exkluzív, részletes beszámolót közlünk Ferenc pápa útjáról.