Ferenc pápa fájdalmát fejezte ki az Hagia Szophia bazilika újbóli mecsetté alakítása miatt

Ferenc pápa fájdalmát fejezte ki az Hagia Szophia bazilika újbóli mecsetté alakítása miatt

Recep Tayyip Erdogan török államfő fogadja Ferenc pápát az ankarai elnöki palotában 2014. november 28-án (Fotó: MTI/EPA/Alessandro Di Meo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mélységes fájdalmát fejezte ki Ferenc pápa az isztambuli Hagia Szophia bazilika mecsetté nyilvánítása miatt vasárnap délben a Szent Péter téren mondott beszédében, írja tudósításában az MTI. A katolikus egyházfő a tengernek szentelt napon, amelyet az olasz egyház július 12-én ünnepel, kijelentette, a tengerről szóló gondolatai Isztambulba vezetnek. „Az Hagia Szophiára gondolok mély fájdalommal” – jelentette ki az egyházfő, aki ezután néhány másodperces csendet is tartott.

Ez volt az első állásfoglalás a pápa és a Vatikán részéről azután, hogy a török legfelsőbb közigazgatási bíróság pénteken a nemzetközi felszólítás ellenére semmisnek minősítette azt az 1934. november 24-ei török minisztertanácsi döntést, amely – a Iustinianus bizánci császár uralkodása idején, 532 és 537 között épült Hagia Szophia egykori keresztény, majd az 1054-es egyházszakadás után ortodox bazilika, később az 1453-as török hódítás után mecset – múzeummá alakításáról rendelkezett. Recep Tayyip Erdogan török elnök ezt követően elrendelte, hogy a világörökség részét képező isztambuli épületet ismét mecsetté alakítsák át.

Korábban Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka, az orosz ortodox egyházat vezető Kirill pátriárka, valamint a romániai, ciprusi, georgiai ortodox egyház vezetője is elítélte a török döntést. Ferenc pápa 2014 novemberében látogatott el a Hagia Szophiába első és utolsó törökországi látogatásán. Ezt megelőzően az isztambuli úgynevezett Kék Mecsetet is felkereste, ahol a nagymuftival közösen imádkozott.