Ferenc pápa „nacionalista követelésekkel fellépő anakronisztikus potentátnak” nevezte Putyint

Ferenc pápa „nacionalista követelésekkel fellépő anakronisztikus potentátnak” nevezte Putyint

Ferenc pápa (Fotó: Gulyás Balázs / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Máltán tartózkodó egyházfő eddigi legegyértelműbb szóhasználattal ítélte el az Ukrajna ellen indított orosz agressziót, illetve személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

A Reuters tudósítása szerint Ferenc a valettai Nagymesteri Palotában tartott beszédében így fogalmazott: „Kelet-Európából, a napfelkelte földjéről a háború sötét árnyai terjengenek. azt gondoltuk, hogy más országok megtámadása, a vad utcai harcok és a nukleáris fenyegetések már csak a távoli múlt szomorú emlékei.”

„Csakhogy a háború jeges szelei, amelyek csak halált, pusztítást és gyűlöletet hoznak magukkal, erőteljesen söpörtek végig sok ember életén, és mindannyiunkat érintenek. Megint van egy potentát, akit sajnálatos módon magával ragadtak a nacionalista érdekek anakronisztikus követelései, aki konfliktust provokál és szít, miközben az átlagembereknek közös jövőre van szükségük, vagy nem lesz semmilyen jövő.”

„Most, hogy a háború éjszakája borul az emberiségre, ne hagyjuk, hogy a béke álma kialudjék” – mondta Ferenc pápa. A Szentatya már az invázió kezdetekor elítélte a háborút, azt jogtalan agressziónak és háborús atrocitásnak nevezte. Legutóbb nem zárta ki, hogy Kijevbe látogasson, Zelenszkij elnök meghívására