Ferenc pápa: Orbán azt mondta, az oroszoknak van egy tervük, mely szerint május 9-én mindennek vége lesz

Ferenc pápa: Orbán azt mondta, az oroszoknak van egy tervük, mely szerint május 9-én mindennek vége lesz

A Vatican News által közreadott képen Ferenc pápa (j) magánkihallgatáson fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a Vatikánban 2022. április 21-én. Az április 3-i parlamenti választás óta a kormányfő első hivatalos útja a vatikáni látogatás (Fotó: MTI/Vatican News)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amikor április végén találkozott vele, a magyar kormányfő azt mondta neki, hogy az oroszoknak van egy tervük, mely szerint május 9-én mindennek vége lesz. Reméli, tényleg így van, de pesszimista – mondta Ferenc pápa a Corriere della Serának adott interjújában, melyet a 444 ismertetett.

„Minden lehetséges gesztust meg kell tennünk a háború megállítása érdekében” – mondta, így arra is hajlandó, hogy Moszkvában találkozzon Putyinnal. „A háború első napján felhívtam Zelenszkij ukrán elnököt telefonon. Putyint viszont nem hívtam. Egyértelmű gesztust akartam tenni, amit az egész világ lát, ezért elmentem az orosz nagykövethez. Magyarázatot kértem, és azt, hogy hagyják abba. Amikor már húsz napja tartott a háború, megkértem Parolin bíborost, hogy adja át az orosz elnöknek az üzenetem, miszerint hajlandó vagyok elmenni hozzá Moszkvába”. Ferenc pápa egyelőre nem kapott választ, de úgy véli, Putyin nem akarja ezt a találkozót.

Orbán Viktort április 21-én fogadta magánkihallgatáson Ferenc pápa, de a magyar miniszterelnök utána nem említette, hogy a háború végének időpontját közölte volna a találkozón.

Frissítés: az ukrán fél meglepve hallotta kedd reggel, hogy mit nyilatkozott Ferenc pápa – írja az Azonnali, miután megkeresték Ljubov Nepopot, Ukrajna budapesti nagykövetet. „Tudjuk, hogy sokszor a partnereinknek több információja van mint nekünk, és nagyon fontos lenne, hogy mi is megkapjuk őket, hiszen fontos lehet a háború befejezéséhez, hogy tudjunk hasonló tervekről” – mondta. Ljubov Nepop arról is beszélt, kedd reggel egy kormánytagtól kért találkozót, de válasz egyelőre nem érkezett.

Május 9. a szovjet II. világháborús győzelem napi ünnepség ideje, ezért sokan tartják úgy, hogy aznap valami grandiózusat jelent be Putyin. Sokáig azt tartották, hogy aznap be akarja jelenteni a győzelmet, de ez már kivitelezhetetlennek látszik. Nyugati hírszerzői jelentések mostanra arra jutottak, az orosz elnök hivatalosan bejelentheti a háborút és hadi állapotot hirdethet, hogy teljes mozgósítást rendelhessen el. Jelenleg az orosz megfogalmazás szerint „speciális katonai műveletek” zajlanak csak Ukrajnában, nem háború.