Ferenc pápa szentszéki hatáskörbe vonta a Szuverén Máltai Lovagrend működését

Ferenc pápa szentszéki hatáskörbe vonta a Szuverén Máltai Lovagrend működését

Ferenc pápa (Fotó: Gulyás Balázs / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azonnali hatállyal visszavonta a római székhelyű Szuverén Máltai Lovagrend vezetőinek megbízatását, és ideiglenes testületet nevezett ki az intézmény élére Ferenc pápa, aki szentszéki hatáskör alá helyezte a keresztény világ egyik legrégebbi szervezetét a szombaton kiadott pápai rendelkezéssel.

Ferenc pápa törvényerejű rendelkezése szerint a Szuverén Jeruzsálemi, Rodoszi és Máltai Szent János Katonai és Ispotályos Rend jelenlegi vezetőinek megbízatása megszűnt, feloszlott a rendet vezető testület, amelynek helyét az egyházfő által kinevezett ideiglenes tanács veszi át. Utóbbi feladata lesz a január 25-re kitűzött rendkívüli ülés előkészítése, mely a rend alkotmányát, vagyis új működési szabályzatát hivatott elfogadni. Addig is Ferenc pápa megerősítette megbízatásában a rend felügyeletét ellátó Silvano Tomasi érseket, akit 2020-ban nevezett ki a lovagrendhez kirendelt rendkívüli delegátussá.

A pápai dekrétum újdonságát képzi, hogy az egyházfő leszögezi a rendnek a szentszékkel szembeni alárendeltségét. Ferenc pápa hangsúlyozza, hogy a történelem során a katolikus egyházfők többször felléptek annak érdekében, hogy a máltai lovagrend meg tudja őrizni identitását, működési képességét, és „túllépjen a kríziseken”. A pápa úgy véli, nincsen ellentmondás a rend szuverén működése és az egyházon belüli alárendeltsége között, mivel egyházi rendről van szó, amivel együtt jár a Szentszéktől való függőség. Ferenc pápa megjegyezte, hogy a rendnek mély lelki, erkölcsi, intézményes megújulásra van szüksége.

Üdvözölte a pápa lépését Fra' John Dunlap, akit idén nyáron neveztek ki a Szuverén Máltai Lovagrend nagymesteri helytartójává. Közleményében kifejtette, hogy Ferenc pápa dekrétuma a rend iránti szeretet és figyelem jele. Az utóbbi hónapokban kidolgozott javaslatokat követve Ferenc pápa kijelölte az utat annak érdekében, hogy a rend jövőt teremtsen magának egyházi intézményként és szuverén rendként is – olvasható a közleményben.

A 900 éves Szuverén Jeruzsálemi, Rodoszi és Máltai Szent János Katonai és Ispotályos Rend világszerte működő, szuverén nemzetközi jogalany több mint 13 ezer taggal. Több mint százhúsz országban működnek karitatív intézményei, így Magyarországon is. A rendnek a világban 42 ezer munkatársa van, 80 ezer önkéntest foglalkoztatnak, több százezer embert tudnak megmozgatni egészségügyi vészhelyzetekben, a különböző országokban húsz kórházat tartanak fenn, segélykonyháikon évente hatmillió tál ételt osztanak ki, jelentős ingatlantulajdonnal, valamint adománybevétellel rendelkeznek. Utóbbiból Olaszországban 2018-ban 42 millió euró érkezett a rend kasszáiba.

A jelenleg római székhelyű rendben 2016-ban súlyos ellentétek kerültek felszínre, melyek az intézményt kilenc éven át vezető Fra' Matthew Festing nagymester lemondásához vezettek és ahhoz, hogy Ferenc pápa vizsgálóbizottságot állított fel a helyzet rendezésére. A háttérben húzódtak a Mianmarban történtek is, amikor a rendhez tartozó szervezetek több tízezer fogamzásgátlót osztottak szét a lakosság között. A nagymester az akkori nagykancellár Albert von Boeselagert tette felelőssé és eltávolította, aki viszont a pápától kért ellenlépéseket.

A pápa 2017-ben először Angelo Becciut, majd Tomasi érseket rendelte a rend mellé rendkívüli delegátusként. A feszültséget növelte, hogy 2021-ben a rend egyik szárnya önálló reformokat akart bevezetni a Szentszék megkerülésével. Nem volt egyetértés a rend és a Vatikán között többek között arról, miként történjen az autonómiára törekvő intézmény vezetőinek kinevezése, hogyan szabályozzák az új tagok felvételét és a rendhez kötődő szervezetek munkáját.

(MTI)