Finnország éjféltől lezárja a határait a schengeni vízummal érkező oroszok előtt

Finnország éjféltől lezárja a határait a schengeni vízummal érkező oroszok előtt

Német kiadású schengeni vízum. Képünk illusztráció.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Oroszországból érkező beutazások megugrása miatt Finnország éjféltől le fogja zárni a határait az európai Schengen-övezetre érvényes vízummal rendelkező orosz állampolgárok előtt – jelentette be a finn kormány az MTI szerint.

Pekka Haavisto külügyminiszter a sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a döntésre „jelentős hatással volt” Moszkva bejelentése az ukrajnai háborúra való „részleges” mozgósításról, ami az Oroszországból az északi országba érkező beutazások megugrását eredményezte. Azt mondta, a családlátogatások és a munkavállalás meg tanulmányok céljából történő beutazás továbbra is engedélyezett lesz.

A finn kormány múlt pénteken közölte, hogy az Oroszországból érkező turizmus leállítását tervezi és a következő napokban véglegesen döntenek erről. A mostani döntést azzal indokolták, hogy az orosz turisták folyamatos érkezése Finnországba veszélyezteti az ország nemzetközi kapcsolatait. További részleteket nem közöltek.

Szeptember 1-től Finnország a szokásos szám tizedére csökkentette az orosz állampolgároknak kiadott vízumok számát, többek között turisztikai célokra is, amit az Ukrajnával való szolidaritás kinyilvánításának tekintettek. 
 
(MTI)