Finnország késlekedés nélkül csatlakozna a NATO-hoz

Finnország késlekedés nélkül csatlakozna a NATO-hoz

Magdalena Andersson svéd és Sanna Marin finn miniszterelnök a lehetséges NATO-csatlakozásról egyeztetett Stockholmban 2022. április 13-án. Erőpróba (Fotó: Reuters/Ninni Andersson)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Finnország bejelentette, hogy kész csatlakozni a NATO-hoz, közölte mások mellett a BBC. Csupán néhány lépés maradt hátra, mielőtt a folyamat megkezdődhet, mindenesetre az északiak bírják a többi tagállam támogatását. A következő napokban ráadásul Svédország is bejelentheti, hogy csatlakozna a védelmi szövetséghez.

A finn csatlakozási szándékot Sauli Niinisto elnök és Sanna Marin kormányfő közösen jelentették be csütörtökön. Közlésük szerint késlekedés nélkül jelentkezni kell a tagságért. A jelentős előrelépést persze az ukrajnai orosz invázió indokolja elsősorban. Oroszország eközben ellenez minden feléjük történő NATO-terjeszkedést, Ukrajna lerohanását pedig szintén azzal indokolták, hogy szerintük túl közel merészkedett Oroszországhoz a NATO, és Ukrajnán keresztül már a határaikhoz ért volna. Ukrajna viszont továbbra is csatlakozni szeretne, de a NATO vezetői ezt késleltetnék, miközben Oroszország egyebek mellett a semlegesség deklarálásához köti a háború befejezését.

Finnországnak is 1300 kilométeres közös határa, továbbá problémás múltja van Oroszországgal. Vlagyimir Putyin az előző hónapokban még eltanácsolta a skandinávokat attól, hogy be merjenek lépni a NATO-ba.

Az észt miniszterelnök, Kaja Nallas bejelentette, országa támogatja a finnek mielőbbi belépését a védelmi rendszerbe. Kallas hozzátette, maguk is mindent meg fognak tenni azért, hogy ez a folyamat gyorsan végbemehessen.

Finnország évtizedeken keresztül semleges állam maradt, de sosem felejtettük el a keleti szomszédunk felől érkező fenyegetést – nyilatkozta a Sky News-nak Elina Valtonen. A finn politikus hozzátette, sosem voltak a Szovjetunió részei, miután háborút vívtak Oroszországgal és a Szovjetunióval szemben is. Most azonban más idők vannak elmondása szerint, szomszédjuk még agresszívebbé, még kiszámíthatatlanabbá vált, így úgy érzik, ez a megfelelő idő a NATO-hoz való csatlakozáshoz. Nyugati ország vagyunk, stabil demokrácia már több mint száz éve, tette hozzá Valtonen. Hogy ez fenyegetheti-e Oroszországot, arra azt válaszolta: a NATO védelmi szövetség, nem fenyeget senkit.