Finnországban nem fog atomerőművet építeni a Roszatom

Finnországban nem fog atomerőművet építeni a Roszatom

A Hanhikivi atomerőmű látványterve (Fotó: Fennovoima)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A finn kormány teljesen kizártnak minősítette, hogy a hanhikivi atomerőmű megépülhessen, írja a 444. Az atomerőművet Paks 2-höz hasonlóan az orosz állami Roszatom cég építette volna, és nagyon hasonlónak tervezték a magyar atomerőműhöz. A magyar kormány szerint az Oroszország ellen az ukrajnai agresszió miatt kivetett szankciók nincsenek hatással Paks 2 megvalósítására.

A finn erőművet egy orosz-finn vegyesvállalat építette volna, de ott sem kapott még létesítési engedélyt a projekt. A finn hatóság azt kifogásolta, hogy az EU-s szabályoknak megfelelő tervek még el sem készültek, így gyakorlatilag nincs mit engedélyezni. A magyar hatóság se adta még meg az engedélyt. Bár hivatalosan nem lehet tudni ennek az okát, de úgy hírlik, ugyanez a hiányosság a problémájuk nekik is.

A finn kormány Oroszország (illetve konkrétan a Roszatom) nemzetközijog-sértésével indokolta a visszalépést: szerintük nem lehet egy atomerőmű építését ilyen cégre bízni. A Roszatom szakemberei átvették az ukrán zaporozzsjai atomerőmű üzemeltetését, miután az orosz támadók lőtték az erőművet, az ukrán személyzetet pedig terrorizálták.

Eközben a magyar Paks 2 terveiben is repedések mutatkoznak, a kormány állításaival ellenétében. Lapunk is beszámolt arról, hogy a Roszatom egyik alvállalkozója több, a Paks 2 beruházáshoz tartozó építkezésen dolgozó munkavállalónak is felmondott a héten. Egyes munkásoknak több havi bérükkel tartozik a cég.