Fogyóban vannak az intenzív terápiás ágyak Romániában

Fogyóban vannak az intenzív terápiás ágyak Romániában

Térképen látszik, hogy hol nagy a baj (Fotó: Romániai Egészségügyi Minisztérium)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

73 ember halt meg az elmúlt 24 órában Romániában a koronavírus-járvánnyal összefüggésbe hozható módon, ilyen sok áldozat még nem volt a keleti szomszédunknál egy nap alatt a pandémia kitörése óta.

Ami még ennél is súlyosabb, hogy fogyóban vannak az intenzív terápiás ágyak a kórházakban. A G4Media román hírportál ma arról írt, hogy Bukarestből és Bákóból helikopterrel viszik a súlyos állapotban lévő fertőzötteket Botosaniba, mert például a román fővárosban is elfogytak a szabad ágyak. Romániában jelenleg 1050 olyan intenzív terápiás kórházi ágy van, amely rendelkezik a szükséges felszereléssel (például lélegeztetőgéppel) a súlyos állapotú koronavírusos-fertőzöttek kezelésére, és kedd reggel 608 volt foglalt közülük.

A román hatóságok egy élő térkép segítségével mutatják meg, hol teltek be az intenzív osztályok, és a mai állapot szerint az ország egyre pirosabb: tizennégy megyében és a fővárosban már nincs hely, további három megye pedig narancssárga, ami azt jelenti, hogy közel vannak a kapacitásuk felső határához.

Romániában az elmúlt 24 órában 2 121 új fertőzést regisztráltak, de ez nem rekord: három nappal korábban több mint kétszázzal több pozitív teszt készült.