Folytatódik a katonai mozgolódás Belarusz nyugati határain

Folytatódik a katonai mozgolódás Belarusz nyugati határain

Lukasenka-ellenes tüntetők Minszkben 2020. augusztus 16-án (Fotó: Franak Viacorka/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerda délután Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök különgépe tűnt fel a Planefinder oldalon – írja a hvg.hu. A repülőgép-követő alkalmazás térképén az volt látható, hogy a Boeing Business Jet elindul az orosz határ felé, fél órát körözött a levegőben, majd visszafordult. Azt nem tudni, hogy miért, és szintén nem tisztázott, hogy Lukasenka ott volt-e a gépen vagy sem.

Lukasenka korábban utasította a belügyminisztériumot, hogy vessen véget a rendbontásnak Minszkben, vagyis lényegében a tüntetések leverését rendelte el. A sorozatos demonstrációk az augusztus 9-i elnökválasztás óta robbantak ki, mert az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást. Az elnök utasította védelmi miniszterét is, hogy kövesse figyelemmel a NATO-csapatmozgásokat Litvániában és Lengyelországban. Viktar Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter erősítené a katonai jelenlétet Grodno térségében, a lengyel-litván határ mentén. A védelmi tárca Telegram-oldalán közzétett tájékoztatás szerint a csapatokat a többi között irányított rakétaütegekkel és rakéta-sorozatlövő ütegekkel, valamint légvédelmi, rádióelektronikai és rádiófelderítési eszközökkel és drónokkal erősítenék meg.

Lukasenka kedden az állami televízióban közvetített beszédében jelentette be, hogy Fehéroroszország katonai egységeket vezényelt a nyugati határára válaszul külföldi kormányok fehérorosz belpolitikai helyzettel kapcsolatos nyilatkozataira. Lukasenka azt is kijelentette, hogy az állami média sztrájkoló dolgozói nem térhetnek vissza állásaikba. A BelTA azt közölte, hogy a kormány becslése szerint a tüntetések által okozott károk meghaladják az 500 millió dollárt. 

Eközben lezajlott a rendkívüli európai uniós csúcs Belaruszról, amelynek eredményeként a tagállamok felkérték az Európai Bizottságot, hogy készítse elő a szankciós listát. A litván külügyminisztérium szerdán máris szankciós listára helyezte a fehérorosz elnököt – közölte Linas Linkevicius tárcavezető az LRT közszolgálati rádió műsorában.

Angela Merkel német kancellár azt mondta a videokonferencia után, hogy a fehéroroszországi elnökválasztás „nem volt sem tisztességes, sem szabad”, ezért az EU nem ismeri el az eredményét. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pedig hangsúlyozta, nem szabad megengedni, hogy Fehéroroszországban bármilyen külső beavatkozásra kerüljön sor.

Belarusz ügyében megszólalt Oroszország is: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán azt nyilatkozta, hogy „nincs helye a fehérorosz belügyekbe való külső beavatkozásnak”. „A jelenlegi helyzetben az a fő, hogy ne történjen külső befolyásolás, beavatkozás mindabba, ami Fehéroroszországban történik. Sajnálattal állapítjuk meg, hogy kísérletek történnek a közvetlen beavatkozásra. Az efféle beavatkozást megengedhetetlennek tartjuk” – idézi az MTI a szóvivő szavait.