Forrnak az indulatok a déli határon a lassú forgalom miatt

Forrnak az indulatok a déli határon a lassú forgalom miatt

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Ivica Dacic szerb külügyminiszter (j) sajtótájékoztatót tart a Röszke-Horgos határátkelő szerbiai oldalán 2020. április 23-án. Megnyitották a röszkei, a tompai és a hercegszántói határátkelőt a magyar-szerb határ mentén élők előtt csütörtökön, ezzel is segítve azt, hogy az ingázók ne szenvedjenek túl nagy gazdasági károkat az új típusú koronavírus-járvány következményei miatt. MTI/KKM/Borsos Mátyás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hónapok óta folyamatosan romlik a helyzet a magyar határon, így a kamionosoknak egyre többet kell várakozniuk, hogy hazánkba léphessenek – tudta meg a Magyar Hang azoktól a tehergépjármű-sofőröktől, akik múlt évben még sztrájkba is kezdtek a határon a magyar hatóságok lassú ügyintézése miatt.

A lapunknak név nélkül nyilatkozó kamionosok elmondták: ez a jelenség egyáltalán nem mondható újnak, mert lassan már két éve folyamatosan nő a sor a határ szerb oldalán, mert a magyar hatóságok nagyon lassan végzik a munkájukat. Emiatt múlt év végén egyszer már sztrájkba kezdtek a sofőrök a szerb oldalon, amiről videót is készítettek. Akkor ennek a lépésnek a hatására ugyan két hét erejéig felgyorsították a vámvizsgálatot, azonban ez a helyzet nem tartott sokáig.

A kamionosok szerint, amikor rákérdeznek a magyar határon, miért halad olyan lassan a sor, rendszerint azt a választ kapják, hogy nincs elég ember, azonban szerintük ebben a magyar rendőrök, röntgenesek, stb. alacsony munkakedve is szerepet játszik. Emiatt sokszor akár 5 kilométeres sorok is kialakulnak a szerb szakaszon, ezen pedig nem fog sokat segíteni az sem, hogy hétfőtől kinyit három kishatár Szerbia és Magyarország között. Ezek ugyanis a személyforgalomra korlátozódnak, így jelenleg csak két olyan határátkelő van a magyar-szerb határon, ahol nemzetközi teherforgalom bonyolítható.

Ami a személyforgalmat illeti, természetesen itt sem jobb sokkal a helyzet. A vajdasági Pannon RTV szerint most hétvégén egyeseknek 5-6 órát is kellett vesztegelniük a magyar határon, így lekésték a programokat, búcsút mondhattak a tervezett wellnessnek, kikapcsolódásnak, bevásárlásnak. Emiatt most már a Fidesszel szövetséges Vajdasági Magyarok Szövetségének elnöke, Pásztor István is megszólalt, aki Szabadkai Magyar Rádióban elmondta: „Ami a szerb – magyar határátkelőkön már hosszú időre visszamenőleg tapasztalható, az érthetetlen, elfogadhatatlan, megszégyenítő és megalázó”.

Pásztor ugyanitt jelezte, hogy továbbra is fenntartja azon állítását, miszerint a magyar-szerb politikai kapcsolatok soha nem voltak ilyen jók, de véleménye szerint ennek ellenére a határ magyar oldalán méltatlan eljárásban részesülnek az odaérkezők. Példaként a több órás várakozást említette. „Lehet azt mondani, hogy az anyaországot támadom, aki a segítségemre van. Ez igaz, de egy ilyen felett nem lehet elmenni. Mindent megteszek, hogy ez az ügy megoldódjon” – mondta a pártelnök, aki abban bízik, hogy a kishatárok megnyitásával valamivel gyorsabb lesz a személyforgalom a két ország között.

A Magyar Hangnak megszólaló kamionosokat azonban ez cseppet sem vigasztalja, olyannyira, hogy mostanra már teljesen lemondtak arról, hogy bármi is változzon ezen a határszakaszon.