Francia tanulmány: A maszkellenesek jó része ötvenes éveiben járó, tanult nő

Francia tanulmány: A maszkellenesek jó része ötvenes éveiben járó, tanult nő

Védőmaszkos rendőrnő egy járókelő papírjait ellenőrzi a párizsi Eiffel-torony előtt a koronavírus-járvány idején, 2020. április 6-án. A járvány miatt a francia kormány meghosszabbította a március 17-én életbe léptetett kijárási korlátozásokat az országban (Fotó: MTI/AP/Michel Euler)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy új francia kutatás szerint náluk a maszkellenesek 63 százaléka nő, az átlagéletkoruk 50 év, és magasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek. Csak két százalékuk bízik a jelenlegi francia elnökben, Emmanuelle Macronban, 94 százalékuk pedig elutasítja, hogy beoltsák őket a koronavírus elleni vakcinával. Többségük az internetről szerzi be az információit, és 51 százalékuk megbízhatónak is tartja az ott olvasottakat. Jórészt támogatják Didier Raoult-t is, a marseille-i „csodadoktort”, aki szerint a klinikáján (különböző szerekkel kombinálva) alkalmazott hidroxiklorokin tartalmú szer gyógyítja a koronavírust.

A The Guardian által ismertetett tanulmány szerzői előbb a Facebookon tanulmányozták a maszkviselés ellen tiltakozó csoportokat, majd egy online kérdőívet küldtek ki, amelyre több mint ezren válaszoltak. A válaszadók négy érvet hoztak fel a maszkviseléssel szemben: használata nem akadályozza meg a fertőzést; sőt, egyenesen veszélyes maszkot hordani, mert nehezebb benne lélegezni és összegyűjti a baktériumokat. Azzal is érvelnek, hogy a járványnak már vége, vagy nem is létezett soha, a kormányok hazudtak az embereknek. Egyesek valóságos vírustagadók, szerintük a járvány egy nagyobb terv részeként kitalált, nem valós fenyegetés, így maszkviselésre és karanténra sincsen semmi szükség. S végül többen állítják meggyőződéssel, hogy a maszkok segítségével igázzák le az embereket. 

Ezek az érvek nagymértékben ellentmondanak nemcsak a józan észnek, hanem a tudományos eredményeknek is, de a maszkellenesekre jellemző, hogy nem bíznak a hivatalos intézményekben, visszautasítják a kötöttségeket, és hitelt adnak az összeesküvés-elméleteknek. Többségük elutasítja a politikai elitet illetve a hagyományos politikai pártokat, és úgy gondolják, hogy az emberek kezébe kellene adni a döntést. Előszeretettel támogatják a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tüntető sárga mellényeseket is. Szabadgondolkodónak vallják magukat, és 95 százalékuk szerint a kormány túlságosan beleavatkozik az emberek mindennapi életébe. 

Ami az összeesküvés-elméleteket illeti, 90 százalékuk szerint a francia egészségügyi minisztérium összejátszik a nagy gyógyszercégekkel, 52 százalékuk hiszi azt, hogy a párizsi autóbalesetben elhunyt Diana hercegnőt valójában megölték, és 57 százalékuk hisz a világot behálózó cionista összeesküvésben.

Néhány napja egyébként Párizsban is utcára vonultak a maszkellenesek, és tiltakoztak az újabb szabályok ellen, amellyel a járvány által súlyosan érintett Franciaországban reagáltak a fertőzések újbóli emelkedésére. Az ezzel egyet nem értő néhány száz tüntető a belvárosi Place de la Nationon fejezte ki szolidaritását a karantén- és maszkellenes nemzetközi mozgalommal. 

Címkék: koronavírus, m