Franciaország garanciával segíti a vállalatok energiaellátását

Franciaország garanciával segíti a vállalatok energiaellátását

Az EDF dunkerque-i LNG-termináljának csővezetékrendszere (Fotó: EDF/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A francia állam garanciavállalással fogja megkönnyíteni az energiaszerződések megkötését a nagyvállalatok számára - jelentette be szerdán Bruno Le Maire gazdasági miniszter. Az állam garanciaprogramot léptet életbe a banki kauciókhoz, amelyeket a szolgáltatók megkövetelnek az ügyfeleiktől a szerződések aláírásakor - mondta a tárcavezető a legfőbb energiacégekkel (EDF, Engie, TotalEnergie) és az ágazat szakmai képviselőivel folytatott egyeztetést követően.

Az energiaszolgáltatók és a kormány által aláírt chartában az szerepel, hogy az állami garanciavállalásért cserébe az energiacégek a vállalati fogyasztók számára legalább egy kedvező kereskedelemi ajánlatot tesznek. A miniszter szerint "az energetikai szerződésekben teljes újszerű és alapvető elemről" van szó.

A cél az energiaköltségek csökkentése, és annak lehetővé tétele, hogy minél több vállalat jusson több ajánlathoz - jelezte a tárca az AFP hírügynökségnek. A konstrukció alapelve az, hogy az állam részt vállal a kockázatokban abban az esetben, ha az ügyfél fizetésképtelenné válik - tették hozzá. Bruno Le Maire elmondta: teljesen megérti a szolgáltatókat, amelyeknek a jelentős fizetésképtelenség veszélyével kell szembenézniük.

A legfőbb szolgáltatókat azért hívta egyeztetésre a gazdasági miniszter, mert hetek óta az a vád éri őket, hogy felpumpálták a nagyvállalatoknak kínált szerződésekben az energiaárakat, miközben a lakosság és a kis- és középvállalatok számára a kormány meghosszabbítja jövőre az energiaárakra tavaly bevezetett árplafont, és 15 százalékban maximálja a villamosenergia és a gáz árának emelkedését. 

A szerdán aláírt chartában az energiaszolgáltatók megígérték, hogy azokat a fogyasztókat, amelyekre nem vonatkozik a hatósági ár, legalább két hónappal előre értesítik a szerződéseik megszűnéséről vagy meghosszabbításáról. Azt is vállalták, hogy részt vesznek a kormány által elindított energiatakarékossági kampányban.

„Nem fogjuk hagyni a haszonszerzést az energia elszabadult áraiban" - jelentette ki Bruno Le Maire, mielőtt bemutatta az energiaágazat többletbevételeinek megadóztatásáról szóló európai megállapodást, amelynek értelmében a piaci bevételeket megawattóránként 180 euróban maximálják a tagállamok azon villamosenergia-termelők esetében, amelyek úgynevezett inframarginális, azaz alacsonyabb költségű technológiákat alkalmaznak a villamos energia előállítására.     A tárcavezető elmondta: a 180 eurós korlát feletti bevételekből a kormány a megemelkedett energiaárakat kifizetni képtelen önkormányzatokat, valamint kis- és középvállalatokat fogja támogatni.

(MTI)