Franciaország nem fogadja be a Lampedusára érkezett migránsokat

Franciaország nem fogadja be a Lampedusára érkezett migránsokat

Gerald Darmanin francia belügyminiszter (Fotó: Gerald Darmanin/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Franciaország nem fogadja be a Lampedusáról érkező migránsokat, kizárólag a politikai menekülteket – erről beszélt Gérald Darmanin kedden a TF1 csatornán. A belügyminiszter szerint a kormány álláspontja szilárd ebben a kérdésben. Darmanin a felelősséget az olasz hatóságokra hárította, amelyeknek egy ideje megint a szigetre érkezők tömegeivel kell megbirkózniuk. Darmanin hozzátette, felajánlották viszont az olaszoknak, segítik visszajuttatni az érkezőket azokba az országokba, amelyekkel nekik jó diplomáciai kapcsolatuk van. Példaként Szenegált és Elefántcsontpartot emelte ki.

Azt Darmanin is elismeri persze, hogy a politikai menekültek száma minimális lehet a Lampedusára érkezők között. A többiek befogadásával szemben integrációs kapacitásuk végességét hozta fel indokként. „Meg kell különböztetnünk a migránsokat a politikai menekültektől”, jelentette ki a belügyminiszter. „Nem afgánok ők, nem is szíriaiak” – fűzte hozzá.

Szerdán Berlin is bejelentette, hogy megtagadja a Lampedusán kikötők önkéntes befogadását, hivatkozva az erős migrációs nyomásra, illetve arra, hogy Róma is megtagadta a hasonló egyezmények betartását. Emmanuel Macron ugyanakkor nemrég még az európai szolidaritás fontosságáról beszélt, és arról, hogy oda kell állniuk a migrációs nyomás által sújtott Olaszország mellé.

Darmanin elmondta azt is, hogy megerősítik az ellenőrzéseket a francia és olasz határon. Ötszáz helyett már hétszáz hatósági személy lesz a helyszínen.

Körülbelül 8500-an szálltak partra Lampedusánál a múlt hét elején, a menedékre számítók Észak-Afrikából érkeztek. A sziget befogadóképességét mindez súlyosan érinti, Olaszországban pedig ismét felkorbácsolta a migrációról szóló közéleti viták hangulatát.