G7-csúcs: nem hosszabbítják meg az amerikai csapatkivonás idejét

G7-csúcs: nem hosszabbítják meg az amerikai csapatkivonás idejét

Amerikai katonák őrt állnak a kabuli nemzetközi repülőtér körül 2021. augusztus 16-án. A repülőtér kifutópályáit korábban az Afganisztánból menekülni próbáló emberek ezrei ellepték, ezért délután több órára fel kellett függeszteni a járatok indítását és fogadását. A kialakult káoszban legalább hét ember életét vesztette (Fotó: MTI/AP/Shekib Rahmani)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Joe Biden amerikai elnök nem tervezi meghosszabbítani az afganisztáni csapatkivonásra kitűzött augusztus 31-i határidőt – jelentették kedden amerikai sajtóforrások, köztük a The Hill című, kongresszusi ügyekkel foglalkozó lap, amelyet az MTI idéz.

A forrás szerint Biden a nemzetbiztonsági csapatával való egyeztetést követően hozta meg a döntést, figyelembe véve a biztonsági kockázatot, amelyet a további maradás jelentene. A The Hill szerint azonban az elnök készenléti terveket is kért arra az esetre, ha a helyzet megváltozna, és több időre lenne szükség.

Hasonló értelemben nyilatkozott Boris Johnson a hét vezető ipari hatalmat tömörítő G7-csoport Afganisztánról szóló online  csúcsértekezletét követően, pedig a brit miniszterelnök korábban halasztást javasolt.

Johnson szerint a G7-tagállamok vezetői megállapodtak abban: az általuk a táliboknak szabott első számú feltétel az, hogy biztosítsák a biztonságos elvonulás lehetőségét augusztus 31-ig és azon túl is azoknak az afgán állampolgároknak, akik el akarják hagyni az országot.

Afganisztán nem válhat ismét a terrorizmust segítő országgá – hangoztatta a brit miniszterelnök.

Az evakuálás az elmúlt napokban felgyorsult, a Fehér Ház kedden közölte, hogy az elmúlt 24 órában 37 amerikai katonai járattal 12 700 embert evakuáltak, a koalíciós járatokkal pedig 8900-at. 

Az afganisztáni válság előzménye, hogy a tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult. Ezután bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Asraf Gáni államfő elmenekült az országból, miközben több tízezren próbálnak kijutni az országból a kabuli repülőtéren keresztül.