Georgiára figyel Amerika és a világ kedden: kék cunamival érhet véget a 2020-as választás

Georgiára figyel Amerika és a világ kedden: kék cunamival érhet véget a 2020-as választás

Joe Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltje támogatóihoz beszél egy kampányrendezvényen Georgia államban (Fotó: MTI/EPA/The Atlanta Journal-Constitution//Alyssa Pointer)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Georgia államra figyel Amerika és a világ kedden: a szenátusi helyekről döntő, megismételt szavazás után kiderülhet, hogy lesz-e kék cunami, és mindent elsöprő demokrata párti győzelemmel ér-e véget az extrém hosszúra nyúlt 2020-as választási szezon. Az eredmény pedig a világpolitikára és akár az amerikai-magyar kétoldalú kapcsolatokra is hatással lehet a szenátus komoly politikai súlya miatt. Hétfői kampányzáró kortesbeszédében Joe Biden megválasztott elnök már meg is mutatta, mennyiben különbözik majd politikája a magyar kormánypártétól: krumpli helyett pénzt ígért a választási győzelemért.
Gurzó Ákos jelenti az Egyesült Államokból


Rendkívüli év volt a 2020-as az amerikai választások szempontjából is: habár az országos voksolást két hónappal ezelőtt tartották, Georgia államban mindkét szenátusi szék esetében túl szoros lett az eredmény, ezért kell megismételni kedden a szavazást. A két szenátusi hely közül az egyikben a republikánus David Perdue igyekszik megőrizni székét demokrata párti kihívójával, Jon Ossoff-fal szemben. A másik küzdelemben a jelenlegi republikánus szenátor Kelly Loeffler csap össze a demokrata Raphael Warnockkal.

A novemberi választás eredményeként a republikánusoknak 50, a demokratáknak 48 széke van a 100 fős szenátusban jelenleg. Ha a demokraták mindkét küzdelemben győzelmet aratnak, és 50-50 százalék lesz a képviselők aránya, az alelnöké választott, Kamala Harris-é lesz a döntő szó a szenátusi szavazásokkor. Ha így alakul, akkor a demokrata párt mindent visz a 2020-as választásokon: övék az elnöki szék, a szenátusi és a képviselőházi többség is. A kék cunami pedig utat zöld utat nyithat a megválasztott elnök, Joe Biden számára, hogy komoly ellenállás nélkül megvalósítsa terveit.  

Szorosabbak a csaták, mint egy atlantai reptéri csatlakozás

Mindkét küzdelem szorosabban alakul, mint egy félérórás csatlakozás a világ legforgalmasabb légikikötőjének számító atlanti reptéren. Habár a demokrata párti jelöltek esélyesebbek a felmérések szerint, a különbség azonban bőven hibahatáron belüli: Jon Ossoff 1,6 százalékkal, Raphael Warnock 2,1 százalékkal vezet a republikánus vetélytársaik előtt - olvasható az amerikai választásokat elemző Fivethirtyeight összesítésében.

Az elnökválasztás kimenetelét helyesen előre jelző fogadóirodák is inkább demokrata párti győzelmet prognosztizálnak: a baloldali Raphael Warnocknak 63,69 százalék az esélye a győzelemre, párttársának Jon Ossoffnak azonban csak 55 százalékos eshetőséget adtak – derül ki az Oddschecker adataiból.

Az összesített adatok szerint szavazásra jogosultak mintegy 40 százaléka, több mint 3 millió georgiai már leadta voksát. A demokrata bázisnak számító Atlantában szavaztak eddig a legtöbben. Az állam egészére igaz, hogy inkább a regisztrált baloldali szavazók voltak eddig aktívabbak. Az etnikai megoszlást tekintve 56 százalékot képviselnek a fehér, 31 százalékot a fekete, 2 százalékot a latin szavazók. A korai választók 70 százaléka 65 év alatti. Így az eddig demográfiai megoszlás is a demokratáknak kedvez.

Az elnökök csatája a szenátusi székekért

A kulcsfontosságú küzdelemben az elmúlt két hónapban mindent és mindenkit bevetett a két nagy párt. A kampányok lezárásaként pedig hétfőn Georgiába utazott a megválasztott elnök Joe Biden és a megbukott Donald Trump is.

Joe Biden Atlantában elmondott beszédében krumpli helyett pénzt ígért a választási győzelemért.

Ha Jon Ossoff-ot és Raphael Warnock-ot küldik a választók a szenátusba, azok a 2000 dolláros csekkek már száguldanak is ki az ajtón, visszaadva a reményt, a tisztességet és a becsületet annak a rengeteg embernek, akik most szenvednek – mondta a megválasztott elnök, utalva arra, hogy a leköszönő szenátus republikánus többsége leszavazta ezt az egyszeri alanyi jogon járó segélyt.

Kedden lesz az utolsó esély arra, hogy megmentsük azt az Amerikát, amit szeretünk. A radikális demokraták azért akarják megszerezni a georgiai szenátusi székeket, hogy ellenőrizhetetlen, korlátlan abszolút hatalmat gyakorolhassanak az életünk minden területe felett. Ezért is fontos, hogy David Perdue és Kelly Loeffler nyerjen. Ezek a székek a védelem utolsó vonalai – mondta a megbukott elnök, Donald Trump a georgiai Daltonban.

Szenátusi célkeresztbe kerülhet Magyarország

Az amerikai törvényhozás felsőházának számító szenátusnak alkotmányosan komoly szerepe van a bi- és multilaterális kapcsolatok alakulásában és alakításában. A keddi georgiai választás így nagy hatással lehet a világpolitikai folyamatokra és a kétoldalú – így az amerikai-magyar - kapcsolatokra is.

A szenátusban az elmúlt években időről-időre napirendre került a magyarországi demokrácia helyzete és a magyar kormány tevékenysége, leginkább Bob Menendez indítványai miatt. A New Jersey-i politikus a leköszönő szenátus külügyi bizottságának ellenzéki vezetője volt eddig. Veterán demokrataként pedig könnyen meglehet, hogy a bizottság vezetőjévé lép elő baloldali győzelem esetén.

Így előállhat egy olyan konstelláció, hogy az Egyesült Államok elnöke, az amerikai külügyminiszter és a szenátus külügyi bizottságának vezetője is olyan politikusok lesznek, akik jól ismerik Magyarországot, és mindannyian megfogalmaztak már aggodalmakat a magyar demokrácia helyzetével kapcsolatban. Ezért is kísérheti majd élénk figyelem a keddi georgiai eseményeket a Fehér Háztól a Karmelita kolostorig.