Gépfegyverrel a kezében érkezett meg Minszkbe Lukasenka – videóval

Gépfegyverrel a kezében érkezett meg Minszkbe Lukasenka – videóval

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök beszél támogatóihoz Minszkben 2020. augusztus 16-án (Fotó: MTI/EPA/Jauhen Jercsak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az augusztus 9-iki fehérorosz választások elcsalásával vádolt elnök fekete overallban és baseball sapkában valamint egy gépfegyverrel a kezében szállt ki az elnöki helikopterből, és így indult el a Függetlenségi palota épülete felé – szúrta ki a Mérce a Tut.by csatorna alapján. Azóta a The Guardian tudósítója, Shaun Walker Twitteren tette közzé a rövid videót „Európa utolsó diktátora”, Aljakszandr Lukasenka stílszerű megérkezéséről.

Eközben az AP hírügynökség – amely szintén említést tesz a fegyveres elnöki videóról – becslése szerint vasárnap este mintegy 150 ezren tüntettek Minszkben Lukasenka ellen.

Már 15 napja tart a tüntetéshullám Belaruszban, miután az ottani ellenzék és nemzetközi elemzők szerint is Aljakszandr Lukasenka elnök súlyosan elcsalta az eredményt az augusztus 9-i elnökválasztáson. Egymás után álltak le a belarusz gyárak, miután a dolgozóik sztrájkba kezdtek. Egyelőre nem úgy tűnik, mintha Lukasenka képes lenne uralni a helyzetet, mindenesetre védelmi minisztere jelentős katonai erőket rendelt a minszki hősi emlékmű közelébe, hogy távol tartsák onnan a demonstrálókat.