Gerhard Schröder távozik a Rosznyefty igazgatótanácsából

Gerhard Schröder távozik a Rosznyefty igazgatótanácsából

Gerhard Schröder, korábbi német kancellár és az Északi Áramlat II. földgázvezetéket tervező, építő és üzemeltető konzorcium igazgatóságának elnöke a Bundestag gazdasági és energiaügyi bizottságának az Északi Áramlat II. földgázvezetékről tartott nyilvános meghallgatása előtt Berlinben 2020. július 1-jén.
MTI/EPA/Omer Messinger

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gerhard Schröder volt német kancellár bejelentette, hogy nem tudja meghosszabbítani mandátumát a Rosznyefty igazgatótanácsában – közölte honlapján az orosz olajipari vállalat.

Az MTI beszámolója szerint Schöderhez hasonlóan távozik a testülettől Matthias Warnig, az Északi Áramlat-2 gázvezetéket menedzselő Nord Stream 2 ügyvezető igazgatója.

„Megértjük a döntésüket, és köszönjük a töretlen támogatásukat” – közölte a Rosznyefty.

A német szövetségi parlament csütörtökön megvonta Schröder több juttatását, mert az Ukrajna elleni háború kezdete óta nem határolódott el Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, és nem vált meg a Rosznyefty orosz energiaipari cégben betöltött tisztségétől. A Spiegel német hetilap szerint az Európai Parlamentben felmerült, hogy Schröder felkerüljön a szankciós listára, ha megtartja az orosz cégekben betöltött pozícióit. 

Február végén a BP olajipari vállalat közölte, hogy megválik a Rosznyeftyben lévő 19,75 százalékos részesedésétől.

A volt német kancellárt, Gerhard Schrödert már hivatali idejében is azzal vádolták ellenfelei, hogy az indokoltnál barátibb a kapcsolata Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ami a németek oroszgáz-importjának erőltetésében is megmutatkozott. Schrödert bukása után busásan fizető orosz vállalatok igazgatótanácsai várták, hivatalosan majdnem 1 millió eurót keresett az orosz energiavállalatoknál betöltött funkcióival.

 

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – Háború és béke IKEA-színekben