Giorgia Meloni: azt Európai Unió és a tagállamok hitele forog kockán

Giorgia Meloni: azt Európai Unió és a tagállamok hitele forog kockán

Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek szélsőjobboldali párt vezetője szelfit készít a Dóm téren az előre hozott választások előtt Milánóban, 2022. szeptember 11-én (Fotó: Reuters/Flavio Lo Scalzo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Katarral kapcsolatos korrupciós ügy lehető legszélesebb kivizsgálást és az elkövetők szigorú megbüntetését sürgette Giorgia Meloni olasz kormányfő Brüsszelben csütörtökön, miközben egyre több olasz baloldali politikus neve merül fel a vizsgálatban.

Giorgia Meloni az Európai Unió csúcstalálkozója előtt adott rövid nyilatkozatot, melyben pusztító hatásúnak nevezte a korrupciós botrányt. „A körvonalazódó történet aggasztó, a kiszivárgó hírek valami olyasmiről szólnak, amit elképzelni is nehezen lehetett. Ilyen üggyel szemben, úgy gondolom, sokat nyom a latban a reakció, melynek határozottnak és erősnek kell lennie: mélyre kell hatolni és nem szabad engedményeket tenni” - jelentette ki. Hozzátette, azt Európai Unió és a tagállamok hitele forog kockán.

Az Il Fatto Quotidiano című olasz napilap Manon Aubryval, az Európai Parlament (EP) francia baloldali képviselőjével közölt interjút. A baloldali frakcióvezető kijelentette, hogy az eddig őrizetbe vettek „csak a jéghegy csúcsát” képviselik. Megerősítette, hogy a korrupciós botrány legalább hatvan személyt érint, és többségük a szociáldemokraták (S&D), valamint az Európai Néppárt (EPP) politikusai, Aubry korábban közösségi oldalain közzétett videókkal hívta fel a figyelmet az EP-ben zajló „beszivárgásra”.

Eva Kaili görög szociáldemokrata EP-képviselőt, az EP leváltott alelnökét, valamint három társát pénteken tartóztatták le a belga hatóságok egy Katarral kapcsolatos korrupciós ügyben zajló nyomozás részeként. Azóta vizsgálati fogságban vannak, A belga rendőrség közleménye szerint csaknem 1,5 millió eurót készpénzt foglaltak le a brüsszeli régióban házkutatások során.

 

Kailit kivéve az eddigi gyanúsítottak mindannyian olaszok: Francesco Giorgi, Kaili élettársa, a szintén őrizetbe vett Antonio Panzeri munkatársa, korábban pedig Andrea Cozzolinóval dolgozott, aki jelenleg szintén egy belga börtönben várja meghallgatását. A belga hatóságokkal együttműködő olasz pénzügyőrség Francesco Giorgi milánói lakásában további húszezer euró készpénzt foglalt le. Őrizetbe vették, majd szabadlábra helyezték Antonio Panzeri feleségét és lányát is.

A korrupciós ügy további olaszokat is érint: a belga hatóságok közlése szerint lefoglalták a szintén Luigi Bersanihoz közel álló Davide Zoggia EP-irodáját és telefonjait, valamint vizsgálat alatt áll az európai intézményekben olasz baloldali politikusoknak dolgozó Donatella Rostagno, Federica Garbagnati, és a már őrizetbe vett Niccolo Figa-Talamanca is, aki a No Peace Without Justice (NPWJ) civilszervezet igazgatója. Az NPWJ-t az egykori olasz Radikális Párt hozta létre, melynek Emma Bonino volt a vezetője.

„Néhány férges alma nem képviseli az európai parlament egészét” – mondta Antonio Tajani olasz külügyminiszter, az EP volt elnöke. A baloldali La Repubblica úgy értesült, Francesco Giorgi a belga hatóságoknak tett vallomásában beismerte bűnösségét. Magára vállalt mindent élettársa Eva Kaili védelmében, akivel közös gyerekük van. A napilap úgy tudja, Francesco Giorgi elismerte azt is, hogy a civilszervezetek a pénz „tisztára mosására” szolgáltak.

A napilap rámutatott, hogy Francesco Giorgi, Antonio Panzeri és Andrea Cozzolino a marokkói titkosszolgálattól (Dged) kapott pénzt. A Dgde embereivel Rabatban, Brüsszelben és Varsóban is találkoztak.

(MTI)