Negyven kilométeres kerítést épített a török határra Görögország, hogy visszatartsa az afgán menekülteket

Negyven kilométeres kerítést épített a török határra Görögország, hogy visszatartsa az afgán menekülteket

Afgán és iráni fiatalok egy már nem működő olajfinomító falánál, a kelet-törökországi Van városának közelében fekvő Bitlisben 2021. június 2-án, miután átszöktek a török-iráni határon (Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Görögország épp most fejezte be a 40 kilométer hosszú és öt méter magas, masszív kerítés építését a görög-török határon, amely segítségével megpróbál gátat szabni egy esetleges menekültáradatnak – adja hírül a CNN. A miniszterek pénteken tekintették meg a határkerítés meghosszabbítását és az új megfigyelőrendszert.

A tálibok gyors hatalomátvétele miatt több százezren, de akár több millióan is elmenekülhetnek Afganisztánból, és ez esetben elsősorban Törökországon, majd Görögországon keresztül juthatnak be a menekültek az Európai Unió területére.

Athénban tartanak attól, hogy a 2015-ös menekültválsághoz hasonlóan a frontvonalba kerül megint Görögország, amikor szír, afgán és iraki menekültek árasztották el az európai kontinenst.

Mihalisz Kriszokoidisz görög védelmi miniszter már bejelentette: megakadályozzák, hogy ugyanaz a helyzet álljon elő, mint hat évvel ezelőtt. Mint hozzátette, nem várhatják passzívan az afgán válság következményeit.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök ugyanakkor arról beszélt, az Európai Uniónak kell segítenie abban, hogy Afganisztánban stabilizálódjon a helyzet, különben a menekültek miatt még nagyobb nyomás nehezedik mindegyik félre.