Grúzia azonnali EU-tagságért folyamodik, Ukrajna példáját követve

Grúzia azonnali EU-tagságért folyamodik, Ukrajna példáját követve

Irakli Kobakhidze (fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Grúziát vezető Grúz Álom pártja bejelentette, hogy az ország azonnali európai uniós tagságért folyamodik. Ezzel az ukránok példáját követik, akik elnöke Volodimir Zelenszkij néhány nappal írta alá a tagfelvételi kérelmet előterjesztő levelet, és amelyet kedvezően fogadott az Európai Parlament is (noha bizonytalan, hogy a tényleges tagság milyen időtávon képzelhető el reálisan).

A kormányzó Grúz Álom párt vezetője, Irakli Kobakhidze újságíróknak elmondta, hogy arra kéri az Európai Unió illetékeseit, hogy sűrgőséggel vizsgálják meg a tagsági jelentkezést, és adjanak Grúziának tagjelölti státuszt.

Grúziában jelentős tüntetéseket tartottak, elítélendő Oroszország Ukrajna ellen elkövetett agresszióját. Érthető módon a grúzok sok tekintetben hasonlónak értékelik a saját helyzetüket az ukránokéhoz, hiszen ők is volt szovjet utódállam, a fekvésük miatt a geopolitikai jelentőségük nem elhanyagolható. Így nem kizárt, hogy a Szovjetunió újjáépítésén fáradozó Putyin elnöknek a közeljövőben rajtuk akad meg a szeme.

Az esetleges agresszió nem is lenne példa nélküli, hiszen 2008 óta Oroszország ellenőriz két, korábban Grúziához tartozó régiót (Abháziát és Dél-Oszétiát), miután elfoglalta azokat katonai erővel. Dél-Oszétiában a szeparatisták gyakorlatilag a Szovjetunió széthullása óta polgárháborút vívtak a grúz hadsereggel.

Címkék: Grúzia