Guardian: Orbán magányos Európában, de van még ütőkártyája

Guardian: Orbán magányos Európában, de van még ütőkártyája

Orbán Viktor dolgozószobájában
2020. december 23-án (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor a lengyel választási eredmény után magányosabb az európai színpadon, mint valaha, de még mindig van kijátszani való kártyája – olvasható a brit The Guardian oldalán megjelent elemzésében. A szerző, Bayer Lili szerint a lengyel Jog és Igazságosság veresége, illetve a svéd NATO-csatlakozás készülő török jóváhagyása még jobban elszigeteli a magyar kormányfőt.

A szerző megemlítette, hogy a miniszterelnök csütörtökön Brüsszelbe érkezik az uniós vezetők csúcstalálkozójára, ott viszont szerinte a szokásosnál is magányosabb lesz „Európa egyik legjelentősebb szélsőjobboldali miniszterelnöke”. A lengyel választási eredmény után úgy látja, Orbán magára marad a demokratikus értékekkel kapcsolatban Brüsszellel folytatott harcban, a magyar kormányfő találkozása Vlagyimir Putyinnal pedig tovább feszélyezte a viszonyt. A szerző szerint a Moszkvához és Pekinghez való baráti közeledést sokan károsnak tartják a nyugati szövetségi rendszerre nézve.

Orbán igyekszik megtartani a hídfő szerepét kelet és nyugat között, de egyre inkább látszik, hogy a jelenlegi geopolitikai viszonyok között ez lehetetlen – nyilatkozta a lapnak a Political Capital kutatási igazgatója, Krekó Péter. Egy magas rangú uniós diplomata eközben a Putyinnal való pekingi találkozót sérelmezte, és úgy fogalmazott a Guardian-nek, hogy az EU és az egykori Szovjetunió párhuzamba állítása kérdéseket vet fel azt illetően, bízhatnak-e még szövetségesként Magyarországban. Bayer idézte is a miniszterelnök legutóbbi, október 23-ai beszédéből azt a részt, hogy Moszkva tragédia volt, Brüsszel viszont egy rossz kortárs paródia, illetve, hogy Moszkva javíthatatlan volt, de Brüsszel és az Európai Unió még megjavítható.

Egy másik magas rangú EU-s diplomata azt mondta a lapnak, hogy Magyarország egyre inkább elszigeteltté válik, mert a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásának késleltetése negatívan érinti a szövetség tagjainak biztonságát. Bayer Lili elemzése szerint viszont bár egyedül van, de vannak még kijátszható kártyái. A tervek szerint például jövő év második felében Magyarország töltheti be az Európai Tanács soros elnöki tisztét, Brüsszelben pedig aggódnak amiatt, hogy Orbán mire használja ezt a szerepet. A jelek szerint pedig, teszi hozzá a szerző, a befagyasztott uniós pénzek egy részét is fel lehet már oldani, és utalni Magyarországnak. Az európai tisztségviselők közül többen is úgy látják, hogy nem fog változni a magyar kormányfő viselkedése, és Robert Fico frissen megválasztott szlovák vezetőben még szövetségesre is találhat.

Daniel Freund német zöldpárti képviselő viszont nem alkudna: szerinte Orbán alig egy hét alatt elegendő bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy alkalmatlan a soros elnökség betöltésére. „Nevetséges, hogy az Európai Bizottság ebben a helyzetben még azt fontolgatja, hogy feloldja a Magyarországnak szánt forrásokat”, jelentette ki Freund.