Günther Oettinger: Azonnal állítsák le ezt a kampányt

Günther Oettinger: Azonnal állítsák le ezt a kampányt

Günther Oettinger, az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosa (Fotó: ITU Pictures/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fontos, hogy a magyar kormány azonnal felhagyjon az Európai Bizottság elnökét, Jean-Claude Junckert és Soros Györgyöt Magyarország ellenségeiként bemutató plakátkampánnyal – mondta pénteken újságíróknak az uniós költségvetési biztos, Günther Oettinger. Nem csak a néppárti Junckert, hanem az európai szocialisták csúcsjelöltjét, Frans Timmermanst sem látnák szívesen hasonló plakátokon.

– Juncker komoly, erős és tiszteletre méltó elnöke a bizottságnak, Soros pedig olyan szponzor, aki sokat tett Európáért. Fontos, hogy a magyar kormány azonnal leállítsa ezt a kampányt és ne kezdjen újat Timmermans ellen – mondta a német közmédia újságíróinak Günther Oettinger.

Az Orbán Viktor miniszterelnökkel hagyományosan jó kapcsolatot ápoló német biztos a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) lipcsei Európa-konferenciáján jelentkezett be élőben Brüsszelből.

Orbán tehertétellé vált Brüsszelben | Magyar Hang

Bármennyire is pökhendi stílusban reagált a pártja kizárásának lehetőségére a magyar miniszterelnök, tudnia kell, mennyit veszít, ha mégis megtörténik..

Orbán Viktor korábbi bejelentése alapján egyébként hamarosan vége lesz az Európai Bizottság elnökét negatív színben feltüntető plakátkampánynak. Ám azt is előre jelezte a miniszterelnök, hogy a következő plakátokon Frans Timmermans fog szerepelni, akit az Európai Szocialisták Pártja jelöl az Európai Bizottság elnöki posztjára, ezt kifogasolta most Oettinger. Egyébként Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón – ahova ezúttal sem engedték be a Magyar Hangot – már arról beszélt, hogy a Juncker–Soros-plakátok helyét a családvédelmi akcióterv hirdetései veszik át.

A biztos az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tagja, vagyis ismét a pártcsaládon belülről kapott figyelmeztetést a Fidesz, bár az Európai Néppártból való kizárás kapcsán visszafogottan nyilatkozott Oettinger. Azt mondta: jogállamról, szolidaritásról, liberális közösségről fog szólni az Európai Néppárt választási programja, amit a Fidesz is támogathat. Szerinte ez közös alapot jelenthetne.

Orbán Viktor nem (csak) a Néppártban gondolkodik | Magyar Hang

A magyar kormányfő a péntek reggeli rádióinterjúban felvázolta a saját narratíváját a Fideszt és a politikáját ért bírálatokról.

A költségvetési biztos szerint viszont „sértegetésnek, ócsárlásnak és a féligazságoknak nincs helye az európai politikai színpadon, főleg nem állam- és kormányfők részéről”.

A lehetséges következményekről elmondása szerint az elkövetkező napokban tanácskoznak az Európai Néppárt elnökével, Joseph Daullal és Manfred Weberrel, az EPP csúcsjelöltjével. „Azt várjuk Orbán Viktortól, hogy fejezze be ezt a kampányt, vonja vissza a féligazságokat és kérjen bocsánatot, aztán meglátjuk” – szögezte le Oettinger, amikor arról kérdezték, szerinte maradhat-e a Fidesz az Európai Néppártban. Ezt szerinte a következő napok tanácskozásai dönthetik el.