Guterres a háború eszkalációjától tart a komédiának is rossz kelet-ukrajnai „népszavazások” után

Guterres a háború eszkalációjától tart a komédiának is rossz kelet-ukrajnai „népszavazások” után

Háború Ukrajnában (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Veszélyes eszkalációt jelentene és kockára tenné a béke kilátásait a térségben, amennyiben Oroszország megvalósítja a négy ukrán régió elcsatolására vonatkozó terveit - figyelmeztetett csütörtökön António Guterres ENSZ-főtitkár New Yorkban.

„Semmilyen jogi erővel nem bírna és elítélésre lenne érdemes, ha döntés születne az ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiók elcsatolásáról" - húzta alá Guterres újságíróknak nyilatkozva. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ez a folyamat összeegyeztethetetlen ”a nemzetközi jogi keretekkel". „Nincs keresnivalója a mai világunkban. Elfogadhatatlan" - emelte ki.

„Még jobban kockára tenné a béke kilátásait, ha Oroszország úgy döntene, hogy belevág ebbe" - mondta az ENSZ-főtitkár. ”Mindez csak el fogja húzni a globális gazdaságra, különösen a fejlődő államokra gyakorolt drámai hatásokat, és akadályozni fogja lehetőségeinket, hogy életmentő segélyeket szállíthassunk Ukrajna-szerte és azon túl is" - mondta az ENSZ vezető tisztségviselője.