Gyülekezési tilalmat rendeltek el Ausztriában, Tirolban csak okkal lehet a lakásokat elhagyni

Gyülekezési tilalmat rendeltek el Ausztriában, Tirolban csak okkal lehet a lakásokat elhagyni

Vesztegzár alá vont ausztriai falu, Sankt Anton am Arlberg határában megállítanak egy buszt rendőrök 2020. március 14-én. (Fotó: MTI/AP/Kerstin Joensson)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét szigorította a koronavírus miatti intézkedéseit Ausztria, ahol hazánk szomszédos országai közül a legtöbb koronavírussal fertőzött személyt ápolják, és ahol mintegy 100 ezer magyar dolgozik.

Vasárnap délelőtt Sebastian Kurz (ÖVP, Osztrák Néppárt) kancellár sajtótájékoztatón ismertette a parlament alsóházának (Nationarat) döntéseit, az eddigieknél is jelentősebb korlátozó intézkedéseket vezettek be. Ezek alapján Tirol gyakorlatilag vesztegzár alá került, továbbá a tartomány mellett az ország egész területén gyülekezési tilalmat rendeltek el. A Der Standard című lap szerint ez azt jelenti, hogy öt embernél több nem gyűlhet össze adott helyen.

A döntés értelmében az ország nyugati felén fekvő Tirol tartományban élők csak megalapozott indokkal hagyhatják el otthonaikat. Ezek közé a halaszthatatlan munka, az élelmiszer- vagy gyógyszerbeszerzés tartozik, illetve az az eset, ha más embernek segítségre van szüksége. Ha valakinek sürgős esetben a szabadba kell mennie, azt csak egyedül teheti meg, vagy olyan személlyel, akivel közös háztartásban él. Ezen kívül a játszótereket és sportpályákat is bezárják, keddtől pedig az éttermek sem nyitnak ki. – Valamennyi rendelkezést a nyilvános helyeken a rendőrség hétfőtől ellenőrzi – közölték.

Günther Platter tiroli tartományi kormányfő közlekedési korlátozásokat is elrendelt. Eszerint a már említett okokat kivéve senki sem hagyhatja el az otthonát. Kutyát ugyanakkor lehet sétáltatni, miként a bankautomatákhoz el lehet menni pénzt felvenni. A rendelkezések egyelőre egy hétig érvényesek – derül ki a tekintélyes napilap, a Die Presse hírfolyamából.

Eközben a karintiai síparadicsom, Heiligenblut továbbra is karantén alatt van. Csak a külföldi vendégek utazhattak haza. Az osztrákoknak tilos oda be-, illetve onnan elutazni. Ugyanilyen intézkedés van érvényben péntek óta Paznautalban és Sankt Anton am Arlbergben. Utóbbi helyen olyan hirtelenséggel rendelték el a karantént, hogy a polgármester szerint valóságos pánikot okozott. Hétfőtől egyébként zárva maradnak az ausztriai üzletek – az élelmiszerboltok, a bankok, gyógyszertárak, drogériák, benzinkutak, postahivatalok, trafikok és a takarmányboltok kivételével.

Az emberek Ausztriában is megrohamozták az üzleteket. Friss fejleményként közölte a Die Presse, hogy két nagy élelmiszerlánc, a REWE és Spar csoport arra kérte a vásárlókat, hogy tartózkodjanak az élelmiszerek felhalmozásától. Az árukészleteket folyamatosan töltik fel, a hadsereg segít eljuttatni a termékeket központi raktárakból az üzletekbe.

Ausztriában vasárnap délelőttig összesen 800 személynél állapították meg a koronavírus fertőzöttséget. Az osztrák egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint eddig 8167 tesztet végeztek el. Halálos áldozata is van a kórnak: egy ember csütörtökön Bécsben életét veszítette, és hat személyt nyilvánítottak gyógyultnak.

Az ország tartományai közül Tirolban a legrosszabb a helyzet. Csak itt 245 koronavírusos embert tartanak nyilván. Alsó-Ausztriában 112, Bécsben 108, Stájerországban 83, Felső-Ausztriában 116, Salzburgban 39, Burgenlandban 10, Vorarlbergben 39 Karintiában pedig 6 fertőzött esetet azonosítottak. A Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint a világon eddig 156 ezer 400 Koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, közülük 5833-an veszítették életüket.