Ha a Wagnert kisöprik Bahmutból, akkor a teljes front összeomlik – állítja az orosz magánhadsereg vezetője

Ha a Wagnert kisöprik Bahmutból, akkor a teljes front összeomlik – állítja az orosz magánhadsereg vezetője

Jevgenyij Prigozsin, az orosz magánhadsereg, a Wagner-csoport vezetője egy 2023 március elején közreadott Twitter-videóban (Forrás: Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha a Wagner-csoport visszavonul most Bahmutból, a teljes front összeomlik – állítja egy videóban az elmúlt hetekben a nyilvánosság előtt minden eddiginél aktívabb Jevgenyij Prigozsin. A Wagner vezetője egy sötét szobából, valószínűleg a front környékén készült felvételen beszél erről.

A hvg.hu által szemlézett kinyilatkoztatásban Prigozsin arról beszél: a harcoló Wagner-alakulatok most cementként vonják magukra egyszerre az ukrán erőket, hogy azokat felőrölve lehetetlenné tegyék, hogy az ukránok máshol is képesek legyenek az erőkoncentrációra. Másfelől pedig ugyanez a cement húzza a mögöttük jövő „többi erőt”, akiknek nincs más választásuk, mint haladni velük, hacsak nem akarnak megszégyenülni – ez utóbbival Prigozsin egyértelműen a reguláris orosz haderő egységeire utalt.

Ahogy a hvg.hu cikke is megjegyzi, a harcoló orosz erők között hónapok óta egyre élesebb konkurencia zajlik, egyik oldalról Prigozsin Wagnere, a másik oldalon az orosz haderő és elsősorban Valerij Geraszimov, orosz vezérkari főnök között. A magánhadsereg vezetője már régóta panaszkodik rá, hogy miközben a „munka” oroszlánrészét ők végzik, egyre kevesebb utánpótlást kapnak. Mindkét fél megpróbálja saját eredményeit túlhangsúlyozni, míg a másikét degradálni, amennyire csak lehet.

– Ha a Wagner most visszavonul, akkor a következő történelmi eseményekre kerül sor: a front összeomlik legalább az orosz határig, de lehet, hogy tovább is és minden az orosz érdekek védelmét szolgáló katonai egység számára rossz idők jönnek – mondta Prigozsin. Szerinte a csoportot majd az a vád éri a kivonulás esetén, hogy összevesztek a pénzen, nőkön, kiskutyákon, bármin. A felbátorodott ukrán hadsereg pedig letarolja Luhanszkot, eléri az orosz határt, a mobilizálni kényszerülő orosz erők szárnyai pedig összeomlanak. Prigozsin szerint ezután majd a Krím-félszigeten roppan meg az orosz haderő.

Szerinte az egyetlen ok, amiért mindez egyelőre nem történik meg, az a Wagner bebetonozott helyzete, amivel meggátolja az áttörést és a visszavonulást is. „Ha visszavonulunk, akkor úgy vonulunk be a történelembe, mint az első jelentős epizód szereplői az Oroszország vereségét hozó háborúban” – teszi hozzá Prigozsin és itt már rátér a lényegre is, a lőszerhiányra. Állítja, hogy ez nem a saját véleménye, hanem az első vonalban harcoló katonáké, akik már azt kérdezgetik tőle, nem egy szándékosan végrehajtott tervről van-e szó, amelyet a Wagner jelenleg az ukrán hadsereg után legádázabb ellenfele, az orosz védelmi minisztérium talált ki ellenük, hogy rájuk kenhesse a vereséget.