Ha lehet hinni Putyinnak, akkor az orosz vakcinát nem lehet 60 év felettieknek adni

Ha lehet hinni Putyinnak, akkor az orosz vakcinát nem lehet 60 év felettieknek adni

Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/Szputnyik/EPA/Alekszej Nyikolszkij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vlagyimir Putyin sajtótájékoztatót tartott, amin mindenkit arra bíztatott, hogy adassa be magának az Oroszországban kifejlesztett Szputnyik V oltást. Pontosabban majdnem mindenkit. Szavai szerint a vakcinát nem ajánlják az időseknek. Márpedig éppen őket veszélyezteti a betegség a legjobban. Ez teljesen megkérdőjelezi, hogy a szer jelen állapotában alkalmas lehet-e a tömeges oltásra.

Az elnök elmondta, hogy ő még nem kapta meg az oltást. Hogy miért, arról ezt mondta:

"Az egészségügyi szakembereink szerint a vakcina... csak bizonyos korú embereknek adható... A hozzám hasonló (korúaknak) még nem engedélyezik a beadását. Én törvénykövető ember vagyok, és mindig hallgatok az egészségügyi szakemberekre, így engem még nem oltottak be. De biztosan beoltatom magam, amint ezt engedélyezik.

A CNBC jelentése szerint eddig a Szputnyik vakcinát nem tesztelték 60 éven felülieken, ez lehet az oka annak, amiért nem lehet 60 év felettieknek beadni. Putyin 68 éves. Az elnök megszólalása után az orosz vakcinafejlesztést finanszírozó állami ügynökség is megerősítette, hogy jelenleg 18-60 éves kor között ajánlott az oltás, és most végeznek további teszteket arról, hogy az idősebbek körében is biztonságos és hatékony-e az oltás.

Eközben még azt sem tudjuk, hogy bárkinek hatékony-e, hiszen a nyugati vakcinákkal ellentétben az orosz fejlesztők gyakorlatilag semmit nem árultak el a tesztek állítólagos eredményeiről. A nyugaton már engedélyezett vakcinákról ezzel szemben egyértelműen bebizonyosodott, hogy ugyanolyan hatékonyak a fiataloknál és az időseknél is, és több országban megkezdték már a legveszélyeztetettebbek beoltását.