Halálos áldozatokat is követelt a jakartai tüntetéssorozat

Halálos áldozatokat is követelt a jakartai tüntetéssorozat

Plakáterdő választás előtt Jakartában (Fotó: Albert Enikő/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint 300 sebesült, hat halott, a főváros emblematikus főutcája lángokban – ez az elmúlt két nap mérlege Jakartában. Kedden hirdetett eredményt az Általános Választási Bizottság (KPU), a szavazatok 55,5 százalékával a jelenleg is hivatalban lévő Joko „Jokowi” Widodo nyerte az április 17-i elnökválasztást, ismét legyőzve állandó riválisát, Prabowo Subianto nyugalmazott tábornokot.

A radikális iszlamista csoportok által támogatott Prabowo már a választás előzetes eredményeinek kihirdetésekor jelezte, nem fogadja el, ha ellenfelét hozzák ki nyertesnek. „Utcára fogunk vonulni!” – hirdette, mikor látszott, nem neki áll a zászló. Nem érte tehát meglepetésként a hatóságokat, hogy a hivatalos választási eredmény bejelentését követően tömegek vonultak a KPU székháza elé, Jakarta üzleti negyedének közepén, a Jalan Thamrin-on.

Néhol megették a termeszek a szavazóurnát | Magyar Hang

Kedd és szerda éjszaka több száz tüntető csapott össze a rendőrökkel, többségük huszas éveiben járó fiatal, sokan vidékről érkeztek. A tüntetők autókat gyújtottak fel, kövekkel, pirotechnikai eszközökkel, üvegekkel, Molotov-koktélokkal támadtak a rendfenntartókra, akik válaszul könnygázt, vízágyúkat és gumilövedékeket vetettek be. A rendőrség állítása szerint éles lövedéket nem használtak, a hat áldozat halálának körülményeit már vizsgálják – a legutóbbi jelentések szerint négyük esetében szúrt seb okozta a tragédiát. A jakartai alvilág, a híres premanok, állítólag kihasználták az alkalmat és lebonyolítottak néhány rég esedékes magánleszámolást. Mostanáig mintegy száz embert tartóztattak le, néhányuk kihallgatásakor kiderült, hogy egyelőre ismeretlen forrásból pénzt kaptak a zavarkeltésért.

A legfrissebb bejelentés szerint a rendőrség az Iszlám Állammal kapcsolatban lévő tüntetőket is elkapott, és fennáll a veszély, hogy a zavargások nyomán eddig alvó terrorista sejtek aktivizálódnak. Fontos terepük a közösségi média, ahol az elmúlt napokban egymást érték a rémhírek, az online gyűlöletkeltés pedig hatékonyan táplálta az utcai erőszakot. Ezt felismerve a hatóságok szerdán és csütörtökön jelentősen korlátozták a Facebook, az Instagram és a Whatsapp alkalmazási lehetőségeit, letiltották a képek, videók, hangüzenetek küldését.

A heavy metal rajongó vagy a nyugalmazott konzervatív tábornok nyeri a választást? | Magyar Hang

Az erőszakhullám nem kis riadalmat okozott a 13 milliós metropoliszban, ahol még élénkek az 1998-as, Suharto diktatúráját megdöntő tragikus utcai összecsapások emlékei – akkor több mint ezren vesztették életüket.

Nem véletlen, hogy a hat halálos áldozatról szóló hírek után Prabowo arra kérte híveit, fejezzék be a tüntetést, térjenek haza és folytassák békésen a május eleje óta tartó ramadánt.

Jelenleg úgy tűnik, a tüntetéssorozat véget ért és Prabowo az Alkotmánybíróságon folytatja harcát a szerinte elcsalt választási eredmény ellen. A hatóságok ennek ellenére a hét végéig fenntartják a legszigorúbb terrorkészültségi fokozatot, nem kizárt ugyanis, hogy a péntek esti imát követően újra fellángolnak az indulatok.