Folytatják: harmadik tárgyalási fordulóban állapodtak meg a felek

Folytatják: harmadik tárgyalási fordulóban állapodtak meg a felek

A béketárgyalások második fordulója

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Véget ért a második tárgyalási forduló a Reuters információi szerint: Ukrajna és Oroszország abban egyeztek meg, hogy hamarosan harmadszor is tárgyalóasztalhoz ülnek, ezt a tárgyalások egy ukrán résztvevőjétől tudta meg a hírügynökség.

A hivatalos személy úgy értékelte: Ukrajnának nem sikerült olyan eredményt elérni, amilyenre számított, de egyetértés mutatkozott a humanitárius folyosók létrehozásáról, hogy azokról a településekről, ahol harcok folynak, elmenekülhessen a civil lakosság.

A fehéroroszországi Belovezsszkaja Puscsa Nemzeti Parkban tartott tárgyalások eredményéről Twitter-bejegyzést közölt Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója, aki részt vett az egyeztetésen: ő is arról írt, hogy csak a humanitárius folyosók létrehozása ügyében született megoldás,  és sajnos „még nem sikerült elérni azt az eredményt, amelyre Ukrajnának szüksége van”. – Ám talán van lehetőség arra, hogy egyes szektorok evakuációja során „átmeneti tűzszünetre” kerüljön sor abban a bizonyos időszakban – tette hozzá. 

Medinszkij orosz küldött egy videóüzenetben arról beszélt, hogy a tárgyaláson 3 kérdést vitattak meg: az első a fegyveres harcokról, a második a humanitárius oldalról, a harmadik pedig a konfliktus jövőbeni politikai rendezéséről szólt.

A tárgyalások első fordulóját hétfőn tartották meg a fehéroroszországi Homel (orosz nevén: Gomel) megyében, az ukrán határ közelében. Akkor az eszmecsere öt órán át tartott.