Harmadszor is nyert a magyar származású polgármester Amerikában

Harmadszor is nyert a magyar származású polgármester Amerikában

Steven Fülöp beszédet tart (Fotó: Steven Fülöp/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Január elsején, helyi idő szerint délután öt órakor a new yorki Manhattannal szemben, a Hudson folyó másik partján lévő Jersey Cityben beiktatják hivatalába a régi-új városvezetőt. Az erdélyi magyar származású Steven Fülöpöt harmadjára választották polgármesterré New Jersey állam legnagyobb városában. A novemberi választáson több mint kétszer annyi voksot kapott, mint kihívója.

A polgármester szülei Erdélyből kivándorolt magyar zsidók – édesanyjának húga 20 hónapos volt, amikor Auschwitzba deportálták, és odavesztek az anyai dédszülők is. A nagyapa túlélte a náci büntetőtábort, és hazatérve megtalálta a németek elől sikeresen bujkáló feleségét és lányát is. A család 1967-ben vándorolt ki Romániából, Steven már a Brooklynban született 1977-ben, és gyerekként a családi szendvicsboltban segédkezett. A bevándorló szüleitől megtanulta a leckét: mindig keményen kell dolgozni.

A középiskolában nem tanult túl jól, de diáktársaival ellentétben nem az amerikai fociért rajongott, hanem a klasszikus labdarúgásban jeleskedett, és ennek köszönhetően kapott ösztöndíjat a Binghamton Egyetemen. Azt már kiváló tanulóként végezte el, és a Wall Streeten, a Goldman Sachsnál kapott munkát tőzsdei elemzőként.

Közvetlen közelről tapasztalta meg a szeptember 11-i terrortámadást, és ennek hatására felhagyott a tőzsdei karrierrel és jelentkezett az Egyesült Államok tengerészgyalogságához. Röviddel a kiképzőtábor befejezése után, 2003. január 14-én aktiválták tartalékos egységét, és Irakba vezényelték, ahol a 6. mérnöki támogató zászlóalj tagjaként szolgált hat hónapig. A háború után tizedesi rangban került tartalékos állományba és tért vissza a bankárszakmába.

2005 májusában lépett be a politikába, amikor Jersey City belvárosában nyert egy hivatalban lévő városi tanácsos ellen – ő lett a város közel 200 éves fennállása alatt a harmadik legfiatalabb képviselő. 2013 májusában a hivatalban lévő polgármestert is legyőzte tizenhat százalékkal, kívülről érkezőként hekkelve meg a helyi demokrata párti elitet. Első ciklusa után 78 százalékos választási eredménnyel választották újra immár demokrata színekben – 1949 óta ez volt a legnagyobb arányú újraválasztási siker. Harmadszori győzelme teljes sikert, hozott, mert a városi tanácsban is az ő támogatói kerültek többségbe. Ha kitölti a harmadik ciklust is, ő lesz a város leghosszabb ideig hivatalban lévő polgármestere a 20. század eleje óta.

A helyi újságban, a nj.com friss cikkében az újraválasztott politikus a beiktatása előtt arról beszélt, a következő ciklusának sikere végső soron azon múlik majd, hogy a lakosok életét hogyan alakítja a világjárvány és az azt követő helyreállítás. A városban ugyanis újra drámaian megugrott a COVID-fertőzések száma: december 29-én 650 új esetet jelentettek, ami a legmagasabb szám a világjárvány kitörése óta. A magas átoltottságnak köszönhetően azonban a halálos áldozatok száma egyelőre sokkal alacsonyabb, mint a 2020. márciusi és a tavalyi téli csúcsok idején. A városban növekvőben van az erőszakos bűntények száma is: 2020-ban 16 gyilkosság történt, 21-ben már 24.

Mivel egyetlen metróállomásra vannak Manhattantől, Jersey Cityben magasak az ingatlanárak. Létrehozták a megfizethető lakhatásért felelős irodát, és Fulop úgy véli, törekedniük kell arra, hogy „Jersey City továbbra is élhető hely maradjon az itt élő emberek számára, ugyanakkor egészséges, növekvő városként is megmaradjon. Ennek a két dolognak egyszerre kell megtörténnie."