„Három szó, ami fontos: kérem, köszönöm, bocsánat”

„Három szó, ami fontos: kérem, köszönöm, bocsánat”

(Fotó: Wikimedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ferenc pápa éppen 82 évvel ezelőtt, 1936. december 17-én Jorge Mario Bergoglio néven látta meg a napvilágot. Ő az első jezsuita, akit a katolikus egyház 266. fejévé választottak, első az amerikai kontinensről és egyben a déli félgömbről, valamint az első nem európai pápa III. Gergely óta.

Már a 2005-ös pápaválasztáson majdnem ő lett Róma püspöke, ugyanis a kiszivárgott hírek szerint Ratzinger bíboros után ő kapta a legtöbb szavazatot: az első választási fordulóban 10, a másodikban 35 és a harmadikban 40 voksot kapott. XVI. Benedek lemondása követően összehívott konklávé második napján, 2013. március 13-án az ötödik választási fordulóban választották meg pápának közép-európai idő szerint 19:06 órakor. Pápaként a Ferenc nevet vette fel Assisi Szent Ferenc tiszteletére, mert mint elmondta, olyan egyházat szeretne, amely kiáll a szegények, a béke és a teremtett világ védelmében.

„Testvéreim, jó estét! Tudjátok, hogy a konklávé kötelessége, hogy püspököt adjon Rómának. Úgy tűnik, a bíboros testvéreim a világ másik végére mentek el érte, de itt vagyunk. Köszönöm a fogadtatást. A római egyházmegyei közösségnek megvan a püspöke: köszönöm! Először is imádkozni szeretnék emeritus püspökünkért, XVI. Benedekért. Imádkozzunk érte együtt, hogy az Úr megáldja és a Szűzanya oltalmazza. Most pedig induljunk el ezen az úton: a püspök és a nép közös útján. A római egyház útja ez, azé a városé, amely a szeretetben minden egyházat vezet. A testvériség, a szeretet, a köztünk lévő bizalom útja ez. Imádkozzunk mindig egymásért, kölcsönösen. Imádkozzunk az egész világért, azért, hogy széles körű testvériség valósuljon meg” – hangzott el a hívekhez intézett első beszédében.

Ferenc pápa mérsékelten konzervatív álláspontot képvisel bizonyos erkölcsi kérdésekben. Elutasítja a terhességmegszakítást, a fogamzásgátlást, az azonos neműek házasságát, a halálbüntetést és az eutanáziát. Kiközösített egy ausztrál papot az egyházból, aki olyan nézeteket hirdetett, mint például a nők számára is elérhetőek egyenek az egyházi méltóságok. Noha ellenzi a melegek házasságát, ugyanakkor kijelentette, minden homoszexuális ember iránt szeretettel és tisztelettel kell viseltetni.

„Három szó nagyon sokat segít a házaséletben. (...) Három szó, amelyet mindig mondani kell otthon: kérem, köszönöm, bocsánat”

– állította Ferenc pápa.

Gyakran hangsúlyozza a társadalmi befogadás fontosságát, közvetetten kritizálva azokat a kormányokat, amelyek nem szentelnek elég figyelmet a társadalom peremén élőkre. A menekültválság kezdete óta többször kiállt a hazájukat elhagyni kényszerültek mellett, felszólított a befogadásukra, ő maga 2016-ban befogadott 12 szír menekültet a Vatikánba. Ugyanakkor elítéli a terrorizmus minden módját, és figyelmeztet arra, hogy ki kell szűrni azokat a terroristákat, akik a menekültek közé keveredve akarnak Európába jönni. Felemelte a szavát a fegyvergyártók, valamint azon hatalmak ellen is, amelyek anyagi érdekek miatt robbantanak ki háborúkat.

„Ha háborúk dúlnak, annak az az oka, hogy vannak fegyvergyárak - ezek létét lehet igazolni azzal, hogy védekező célzatúak -, de főképpen az, hogy vannak fegyverkereskedők” – mondta egyik beszédében.

Mindig a szerény, egyszerű életmódot kedvelte, és ezt a szerénységét pápaként is megtartotta. Híveivel igen közvetlen, nyitott a spontán emberi kapcsolatokra, ezzel közelebb kerülve az emberekhez, ugyanakkor megnehezítve testőrsége munkáját. Kedveli az operát és az irodalmat, érdekli a labdarúgás, kifejezetten jó úszónak számít, illetve a spanyolon kívül olaszul, latinul, franciául, németül és angolul beszél.

„Gyakran magunkba fordulunk és magunkba zárkózunk, számtalan megközelíthetetlen és befogadásra képtelen szigetet teremtünk. Még a legelemibb emberi kapcsolatokból is kölcsönös befogadásra képtelen valóságokat kreálunk: bezárkózó házaspár, bezárkózó család, bezárkózó csoport, bezárkózó plébánia, bezárkózó nemzet... ez nem Istentől való! Ez tőlünk származik, a mi bűnünk!” – olvasható az emberi kapcsolatokról szóló gondolataiban.