Háromezer kínai munkást költöztetnének egy vajdasági faluba

Háromezer kínai munkást költöztetnének egy vajdasági faluba

Écskai kastély (Forrás: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Öt ötemeletes épület építését tervezik mintegy 30 ezer négyzetméteren a vajdasági Nagybacskerek mellett felkvő Écska településen, hogy oda a Belgrád-Nagybecskerek autópályát építő munkásokat kötöztessék – adta hírül a Polgári Fordulat nevű civil szervezet. A Szabad Magyar Szó tudósítása szerint ennek hátterében a kínai Linglong cég kérése áll, akik feltehetően a leendő Belgrád-Nagybecskerek autópályát építő munkásokat költöztetnék be. Az építkezésről szóló nyilvános vita során Nagybecskerek felelős urbanistája, Jelka Đorđević kifejtette, hogy a tervezett épületek rontanák a sík vidéken elterülő falu látványát, illetve az sértené az erősebb szelek elleni védelmet, ami miatt Nagybecskerek közelében nem megengedhető ilyen magas épületek építése.” A helyiek aggodalmai szerint a jelenleg 3500 lelket számláló Écska település demográfiai összetételét jelentősen megváltoztatná a munkások betelepítése.

Ezzel szemben Nagybecskerek polgármester helyettese, Saša Santovac szerint nagyon fontos az Écskához hasonló méretű településekkel kapcsolatos tervek és befektetések elfogadásának gyakorlata. „A cél a hasonló kistelepülések helyzetének felmérése, és az új befektetési lehetőségek lehetővé tétele. Az Écskára vonatkozó tervvel bárki megismerkedhetett, mivel az két alkalommal harminc napig, egyszer pedig tizenöt napig volt nyilvánosan is megtekinthető. Ez azt jelenti, hogy mindenki megszerezheti a kívánt információt, és részt vehet a döntéshozatalban” – mondta Santovac.

Címkék: migráció, Szerbia