Harry herceg: Ki akartak szorítani a királyi családból

Harry herceg: Ki akartak szorítani a királyi családból

Harry herceg az Invictus játékok megnyitóján (Fotó: Invictus Games)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ki akarták szorítani a királyi családból azzal, hogy azt híresztelték, Károly esetleg nem is az apja – többek között erről beszélt a bíróság előtt Harry herceg. Százharminc éve ő az első az uralkodói családból, aki tárgyalóteremben válaszol különböző keresztkérdésekre. Előzőleg Viktória fia volt az, aki hasonlóra kényszerült. Sussex hercege kijelentette, a pletykákat, miszerint valójában James Hewitt őrnagy lehet az apja, valójában azért terjesztették el, hogy elidegenítsék őt a királyi családtól. A herceg ötvenöt oldalas vallomást nyújtott be a Mirror Group Newspapers (MGN) elleni ügyben, amelynek középpontjában illegális információgyűjtés áll. A nyilatkozatban azt is leszögezte: a Harry herceg megszólítást preferálja a továbbiakban is. 

Harry elmondása szerint csak 2014-ben értesült arról, hogy anyja, Diana hercegné találkozott Hewittel az ő születése után. A The People már 2002-ben közölt egy cikket a feltételezésről. A herceg elmondása szerint nagyon bántónak és kegyetlennek érezte ezeket a híreszteléseket, és mindig kérdéses volt számára, valójában milyen szándékok is állnak mögöttük. Az MGN képviselője a meghallgatás elején bocsánatot kért Harrytől, elismerve, hogy volt olyan illegális információgyűjtés, amelynek nem lett volna szabad megtörténnie. Harry nagyjából 140 cikket választott ki, amelyek alátámasztják ezt, közülük pedig 33-ról eshet szó a keddi meghallgatáson. 

Harry kritizálta a kormányt is, amely a királyi család tagjának részéről meglehetősen kirívónak mondható. A herceg szerint a kormány eljutott a mélypontra, csak úgy, mint a brit bulvársajtó. Sussex hercege egyébként párhuzamosan perben áll a kormánnyal is a biztonságát és megfigyelését érintő kérdésekben. Úgy látja, a demokrácia bukik el akkor, amikor a sajtó nem ellenőrzi tovább a kormányt, hanem inkább összefekszik azzal. 

Harry herceg úgy látja, a sajtó születésétől kezdve ellenséges vele szemben, az pedig egyenesen sokkolta, milyen jogellenes módon gyűjtöttek információkat róla. Állítása szerint az érintett cikkek mindegyike pusztító szerepet játszott a gyermekkorában, és nehezítette a felnőtté válás folyamatát. Mint hozzátette, eddigi élete nagy részét a sajtó invázióját elviselve kellett leélnie. Nem érti, hogyan juthatott a sajtó a vele és anyjával kapcsolatos egyes információkhoz. Úgy véli, még az orvosa telefonját is feltörhették azért, hogy a gyerekkorában eltört hüvelykujjáról szóló információt megszerezzék. Az MGN képviselője megkérdezte, valószínűtlennek tartja-e, hogy az információ egy iskolatársától származott. Harry kijelentette, nem tartja annak, de nem lehet biztos benne. Ezek után rámutattak, hogy önéletrajzában, a Tartalékban is írt arról, hogy néhány iskolai barátja információkat osztott meg a sajtóval, például a hajvágását illetően. Harry erre azt válaszolta, a könyvet már utólag visszatekintve írta meg. 

Szóba került továbbá egy olyan régebbi cikk is, amely szerint Harry kannabiszt fogyasztott egy partin, az apja pedig emiatt betegre aggódta magát. Harry felvetette, hogyan is idézhetett a sajtó Károlytól valamit a témában, ha egyszer arról az apja nem nyilatkozott. 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.