Hat embert késelt meg egy ámokfutó Új-Zélandon

Hat embert késelt meg egy ámokfutó Új-Zélandon

Rendőrök az új-zélandi Auckland egyik bevásárlóközpontjában elkövetett késelés helyszínén 2021. szeptember 3-án. Egy férfi késsel megsebesített legalább hat embert a bevásárlóközpontjában, a támadót a rendőrök lelőtték. Jacinda Ardern miniszterelnök terrortámadásnak nevezte a késelést. MTI/AP/Brett Phibbs

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Késsel megsebesített legalább hat embert egy férfi az új-zélandi Auckland egyik bevásárlóközpontjában pénteken, a támadót a rendőrök lelőtték. Jacinda Ardern miniszterelnök terrortámadásnak nevezte a késelést, írja az MTI.

A hat sebesült közül háromnak válságos, egynek pedig súlyos az állapota – közölte a mentőszolgálat.

A kormányfő tájékoztatása szerint a támadó az Iszlám Állam támogatója volt, és tettét a dzsihadista szervezet ideológiája ösztönözte. Úgy fogalmazott, hogy "erőszakos szélsőséges követett el terrortámadást az ártatlan új-zélandiak ellen".

Közölte, a bűnüldöző hatóságok előtt már korábbról is ismert volt a férfi. Az elkövető Srí Lanka-i állampolgár, aki tíz éve él Új-Zélandon. Ardern hozzátette, hogy a törvény szerint a férfit nem tarthatták börtönben. 

A BBC beszámolója szerint a terrrotámadásra a Countdown szupermarketben került sor, a támadó ott helyben, egy vitrinből vett el egy nagy kést, és azzal kezdett szurkálni az embereket. A szemtanúk szerint pánik tört ki az üzletben, a vásárlók egymás hegyén-hátán igyekeztek kimenekülni.

A rendőrök a késelés után egy perccel lelőtték a tettest.

Andrew Coster új-zélandi rendőrfőnök szerint nincs további kockázat, a támadó egyedül cselekedett. „Minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy megfigyeljük őt, és az a tény, hogy ilyen gyorsan, nagyjából hatvan másodperc alatt be tudtunk avatkozni, azt mutatja, hogy milyen szorosan figyeltük őt”.

2019. március 15-én egy fehér fajgyűlölő fegyveres 51 embert ölt meg két mecsetben Christchurch városában. Újságírók arról kérdezték Jacinda Ardernt, hogy a pénteki támadás bosszú lehetett-e a mecsetekben véghezvitt öldöklésért, de ő azt mondta, hogy ez nem „világos”. Úgy fogalmazott, hogy egyedül a férfi a felelős a támadásért, nem egy hitvallás.

Aucklandben szigorú zárlat van érvényben a koronavírus-járvány miatt. A legtöbb üzlet zárva van, és az emberek általában csak élelmiszer-vásárlásra, orvosi ellátásra vagy testmozgásra hagyhatják el az otthonukat.