Románia ünneppé nyilváníthatja a trianoni szerződés aláírásának napját

Románia ünneppé nyilváníthatja a trianoni szerződés aláírásának napját

A Steindl Imre Program által közreadott, a trianoni békediktátum századik évfordulójára, a Kossuth tér közelébe tervezett Nemzeti Összetartozás Emlékhely (részletének) látványterve. Az Alkotmány utca Kossuth tér felé eső száz méteres szakaszára tervezett emlékmű a Steindl Imre-program részeként valósul meg (Fotó: MTI/Steindl Imre Program)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a bukaresti jobbközép kormányt támogató, jobboldali Népi Mozgalom Pártja (PMP) támogatásával megkapta a román képviselőház közigazgatási bizottságának ajánlását kedden az a törvénytervezet, amely a trianoni szerződés napjává nyilvánítaná június 4-ét Romániában. Erről Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, a szakbizottság tagja számolt be a Facebook-oldalán.

Amennyiben a törvénytervezetet a képviselőház plénuma is elfogadja, Románia minden évben meg fogja ünnepelni a trianoni szerződést. A kormánynak és a helyi hatóságoknak gondoskodniuk kell arról, hogy június 4-én, az első világháborút lezáró, Magyarország határait kijelölő békeszerződés évfordulóján kitűzzék a köztereken Románia nemzeti lobogóját. A jogszabály felhatalmazza az állami és helyi hatóságokat, hogy logisztikai vagy költségvetési támogatást nyújtsanak a trianoni szerződés jelentőségét tudatosító tudományos, oktatási, kulturális rendezvények megszervezéséhez, amelyekről a román közszolgálati médiának is be kell számolnia.

Így megy magyar közpénz a román kormánypárt tagjainak | Magyar Hang

A magyar kormány két éve lebonyolított egy mezőgazdasági pályázatot a romániai Mezőségen, az RMDSZ-közeli Pro Economica alapítvány segítségével. Hiába kerestük, kik nyertek: ugyan az erdélyi alapítvány honlapján az áll, hogy 2017. október 30-ra tervezték az eredményhirdetést, a nyertesek nevét nem hozták nyilvánosságra. A román sajtó viszont megszellőztetett már néhány nyertest.

– Meggyőződésem, hogy a trianoni békeszerződés napjának román nemzeti ünneppé történő nyilvánítása sértő a romániai magyarság számára, és szembemegy minden eddigi olyan törekvéssel, amely a többség és a magyar közösség békés együttélését szolgálja, ahogyan az erre vonatkozó törvénytervezet korlátozza a közös jövőt és tervezést is – írta Korodi Attila. – Románia akkor tud erős lenni, ha minden állampolgárára tekintettel van, továbbá képes megtalálni azt az ünnepet, amely nem éket ver az együttélő nemzetiségek közé, hanem megteremti a feltételeket az egymás elfogadására és tiszteletben tartására.

Korodi hangsúlyozta, az RMDSZ határozottan ellenzi a kezdményezést, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt a tervezetet mielőbb leszavazza a parlament.

Néhány héttel azelőtt, hogy a képviselőházban célegyenesbe fordult volna a Trianon-évfordulót ünneppé nyilvánító törvénytervezet, Románia jelenlegi külügyminisztere, Bogdan Aurescu, a közelgő Trianon-centenáriumtól féltette a román-magyar kapcsolatokat.

– Jövő év június 4-én lesz a trianoni békeszerződés századik évfordulója: reméljük, hogy ez az alkalom nem hoz diplomáciai konfrontációt a kétoldalú kapcsolatokban – fogalmazta meg aggodalmát parlamenti meghallgatása alkalmával Aurescu.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.