Temesvár 30 – A nap, amikor elkezdődött

Temesvár 30 – A nap, amikor elkezdődött

Tőkés Temesváron. Felvétel a lelkész szekuritátés megfigyelési dossziéjából

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hogyan lett egy kisebbségi magyar ügyből, a református lelkész melletti kiállásból a többségi nemzet forradalma? Hogyan keveredtek a románok a történetbe? A temesvári események spirituális hátteréről, a Jóisten által megrendezett kulcsmomentumairól ritkán esett szó – mostanáig. Az 1989-es romániai forradalomról szóló sorozatunkban napra pontosan emlékezünk a történtekre.

1989. december 15., péntek

Az előzetes értesítés szerint ez az a nap, amikor erőszakkal kilakoltatják Tőkést és családját a parókiáról, ezért a református hívek egy csoportja élő láncot von a paplak és templom köré. Reggel tízkor baptista fiatalok egy csoportja érkezik Petru Dugulescu lelkész vezetésével, hogy keresztény testvéreikkel közösen énekeljenek és imádkozzanak. A baptista pap egyébként személyesen nem is ismerte Tőkést, de hallotta, hogy le akarják tartóztatni. Keresztényi szolidaritásból mentek át – őt is zaklatták Temesváron, ahol három éve szolgált, előtte pedig Hátszegen volt gondja a Securitatéval.

Tőkés László és a temesvári polgármester a parókia ablakában. A Securitate felvétele

Elég nagy a tömeg, vannak vagy kétszázan, ráadásul megérkezik az amerikai nagykövetség másodtitkára, Dennis Curry, hogy beszéljen a lelkésszel. A rendőrök tanácstalanok, végül az a megoldás születik, hogy a magas rangú diplomata megáll az ajtó előtt, Tőkés bent, köztük rendőrsorfal, és az egyenruhások feje fölött beszélgetnek egymással negyed órát angolul. A magas rangú vendég miatt a hatalom átmenetileg meggondolja magát, a rendőröket elviszik a térről, a tömeg marad.

Késő délután megérkezik a parókiára a város polgármestere, Petru Moţ és egy Rotărescu nevű kommunista párttikár. Fűt-fát ígérnek Tőkésnek, csak küldje haza az embereket. A polgármester autójának kerekeit valaki kiszúrja. Moţ a parókia ablakából beszédet tart, azt mondva a baptista fiataloknak: „Ti, románok, menjetek haza, maradjanak a soviniszta magyarok, ha akarnak”. „Nem megyünk – válaszolják –, mert nem románok vagy magyarok vagyunk, hanem testvérek Jézus Krisztusban.” Dugulescu a tömegben azt hallja, hogy járókelők érdeklődnek egymástól, miért van ott ekkora felfordulás. Egy civil ruhás szekus azt válaszolja: egy pap felakasztotta magát, ezért kíváncsiskodnak ennyien. „Hazudik – reagál Dugulescu –, egy lelkészt akarnak letartóztatni.”

Temesvár 30 - A vihar előtti csend | Magyar Hang

Hogyan lett egy kisebbségi magyar ügyből, a református lelkész melletti kiállásból a többségi nemzet forradalma? Hogyan keveredtek a románok a történetbe? Az 1989-es romániai forradalomról szóló sorozatunkban napra pontosan emlékezünk a történtekre.

Este az első gyertyát a ház előtt egy fiatal román baptista, Danut Gavra gyújtja meg, aki a közeli ortodox templomba szaladt el gyertyákat vásárolni. Tőkés az emeleti ablakból beszél az utcán némán álló emberekhez, arra kéri őket, menjenek haza. Decemberhez képest szokatlanul meleg van, nappal 18 fokig is felmelegedett az idő, sokan egész éjjel ott maradnak. A virrasztók a magyar zsoltárok mellett román kolindákat, karácsonyi dalokat énekelnek, és imádkoznak.

Jó kérdés, hogy a nyilvánvaló kockázatok ellenére a magyar gyülekezet miért tartott ki ennyire bátran a lelkésze mellett. Több ok miatt is – volt egy erős baráti kör Tőkés körül, a nehéz időkben élelmet, gyógyszert vittek a parókia fogságába került lelkészcsaládnak. A Temesvárra került magyar egyetemisták is közösségre találtak a gyülekezetben – 1988 október 31-én, a reformáció ünnepén például nagy sikerű Dsida Jenő-szavalóestet tartottak a templomban, ez adventkor megismételték – emiatt a 25 éves Thália Egyetemi Színpadot be is szüntették, a verseket mondó diákokat meghurcolták.

Hívek a templom és lelkészi hivatal előtt. Néma tanúi a jogsértéseknek

A kulcs mégis Tőkés kommunikációja a saját gyülekezetével: a prédikációi végén, az úgynevezett hirdetések során minden héten lépésről lépésre beavatta híveit a hatóságokkal és az egyházi vezetéssel vívott harcába. Az emberek így saját ügyüknek érezték a történetet, részei lettek, és közben fel is készültek a várható fejleményekre.

Temesvár 30 - A romániai forradalom el nem mesélt pillanatai | Magyar Hang

Hogyan lett egy kisebbségi magyar ügyből, a református lelkész melletti kiállásból a többségi nemzet forradalma? Az 1989-es romániai forradalomról szóló sorozatunkban napra pontosan emlékezünk a történtekre. 1989.

A diákok is kulcsszereplők a forradalomban – a diákotthonokba visszatérve a magyar egyetemisták elmondták román társaiknak, mi történt a papilak előtt, így a következő nap már ők is szép számmal csatlakoztak hozzájuk. Akkoriban legalább 20 ezer fiatal tanult a város négy nagy egyetemén: a bölcsészkar mellett volt műszaki, agronómiai és orvosi képzés is. A román nyelven is sugárzó Szabad Európa Rádió rendszeresen beszámolt a Tőkéssel kapcsolatos eseményekről, így a temesváriak is értesülhettek arról, mi történik a városukban.