Bunda miatt elítélték Romániában – most magyar fociakadémiát építhet

Bunda miatt elítélték Romániában – most magyar fociakadémiát építhet

Sorin Cigan Nagyváradon (Fotó: Gps.ro)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mint arról tegnap beszámoltunk, az évekig magyar csapatoknál is játszó, és jelenleg a Balmazújvárosnál segédedzősködő Sorin Cigan a Gps.ro román lapnak azzal dicsekedett: a magyar kormánytól 8 millió eurót kap, hogy Nagyváradon egy labdarúgó akadémiát hozzon létre. Szerinte már meg is van a tízhektáros telek Nagyvárad közelében, melyet megvásárolnak egy erdélyi magyar vállalkozótól. Tíz pályát építenek rá, és hétéves kortól toborozzák a gyerekeket, akikkel 10-15 fős csoportokban fognak foglalkozni. Az egykori labdarúgó szerint a magyar állam évente két és négymillió euró közötti összeget szán majd az intézmény fenntartására, hasonlóan a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai akadémiákhoz.

Ehhez képest a Nyugati Jelen honlapján egy érdekes cikkre bukkantuk, melyet 2012. január 25-én jegyeztek. Ez áll benne: 

„Mint arról annak idején a Nyugati Jelen is beszámolt 2009-ben az – azóta már megszűnt – Aradi UAC labdarúgócsapatának elnök asszonya, Gheorghita Onu korrupciógyanúba keveredett. 

A Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) vádjai szerint Sorin Cigan, a Borosjenői Tricotaje egykori edzője felajánlkozására, miszerint befolyással bír a Nagyváradi Bihar FC szakmai stábjára és játékosaira, Onu asszony igent mondott és 30 ezer eurót adott Cigannak azért, hogy rábírja a nagyváradi labdarúgókat a 2009. június 13-án sorra került UAC–Nagyváradi Bihar FC mérkőzés aradiak javára történt megbundázására. Az ominózus mérkőzésen a nagyváradiak szereztek vezetést, az UAC-nak nehezen ugyan, de sikerült egyenlítenie, s miután az aradiaknak feltétlenül győzelemre volt szükségük a bennmaradáshoz – a vádirat szerint –, a szünetben Sorin Cigan bement a nagyváradiak öltözőjébe és 35 ezer eurót ajánlott nekik, hogy „feküdjenek le” a második félidőben az aradiaknak. A botrány ezt követően robbant ki, miután a nagyváradiak a mérkőzés ellenőrén kívül a DNA-t is értesítették a megvesztegetési kísérletről, s ezt követően indult meg a nyomozás.

A nagyváradi Törvényszék a több mint két éve tartó eljárás során a tanúvallomások alapján kiderítette, hogy Onu asszony Sorin Cigan felajánlkozására 30 ezer eurót bízott rá, a nagyváradiak elleni bajnoki mérkőzés megbízására, amiért első fokon Sorin Cigant hatéves próbaidővel hároméves felfüggesztett börtönbüntetésre, míg Onu asszonyra ötéves próbaidejű, két és fél éves, szintén felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki. Ezen felül a megvesztegetés tárgyát szolgáló 30 ezer eurót is az állam javára lefoglalták.

Román sajtó: Nagyváradon is fociakadémiát épít a magyar kormány | Magyar Hang

Milliárdokról van szó. Az akadémiát egy korábbi Fradi-játékos fogja vezetni – legalábbis a labdarúgó állítása szerint.

Az ítélet nem jogerős, a felek még fellebbezhetnek, amit várhatóan meg is tesznek majd.”

Hogy is van a mondás, ha tényleg lesz magyar állami támogatás a nagyváradi fociakadémia létrehozására, és annak Sorin Cigan lesz az igazgatója? Kecskére káposztát.